fredag 29 februari 2008

Köp som ger lyckokänsla!

Jag har blivit med overlock! Ingen rashäst som en del andra sybloggare pratar om, utan rakt upp och ner en enkel (hoppas jag) overlocksymaskin. Bernina 700 står det på kartongen, men först på söndag kväll kan jag packa upp den och se om det stämmer, för alldeles strax åker jag bort för helgen.

För några dagar sedan fick jag syboken som också dyker upp lite varstans i bloggarna. ”Børnetøj 0-3 år”. Den gör mej också lycklig. Så fin, så bra modeller, så bra beskrivningar oj, oj, oj...

Och så har jag en annan sak som jag väntar besked om och som kanske, kanske blir det roligaste projekt jag gjort på länge. Om det blir av får ni veta mer - det har med sömnad att göra.

onsdag 27 februari 2008

Och vinnarna är...




För ett år sedan visste jag inte vad E-slöjd eller Hilco var, eller att det finns anledning att beställa tyger från både USA och Tyskland.

För ett år sedan drömde jag inte om sytermer på danska.
För ett år sedan tittade jag inte längtansfullt upp mot balkonger där folk vädrar sina underbara påslakan.
Då hade jag precis kommit på att jag kunde sy i trikå på min maskin.
Då återupptäckte jag hur kul det är att textilpyssla.
Då fick jag mina första namnlappar och startade den här bloggen.

Tänk så mycket nytt jag lärt mej, så många trevliga, kunniga och inspirerande människor jag lärt känna och så mycket nya kläder Sprallin fått sedan dess. Underbart!

Bästa barnplagget under året: Trädgårdslandstunikan
Bästa vuxenplagget under året: aloeverasockorna eller tärnklänningen.
Roligaste stickningen: ”Min så kallade halsduk
Roligaste virkningen: ingen, mormorsrutorna är lagda i den stora ufo-högen och mössorna är inte påbörjade
Roligaste papperspysslet: memoryspelet
Smartast: kanske haklappen
Mest använt: Solstrålemössan


måndag 25 februari 2008

Apropå hemlishemlis tema, bad

Till dig som ska skicka till mig....
Temat är ju bad och det kan man ju hitta många vägar att nå.
Vill bara säga att jag inte har nåt badkar utan endast dusch, så badskum och dylikt är bortkastat på mig...;-)

(jag kopierade helt fräckt Klockarbarns meddelande eftersom det stämmer även för mej)

torsdag 21 februari 2008

Ingen Tomten igår, men idag fick jag paket


Hurra! Idag fick jag paket från min stickhemlis. Ett jättefint paket, som gjorde mej glad! Hemliga vännen har förstått att jag syr barnkläder (hm, kanske inte så svårt att inse) och skickade med två fina vindtäta tyger. Det blir en vårjacka, tror jag. Så sent som igår pratade jag om att jag ville sy en sån, så det var verkligen en fullträff! I paketet låg god choklad, som jag tror är utmärkt medicin för min förkylning. En söt anteckningsbok att skriva upp viktiga saker i följde också med.

Sist men inte minst låg det en härva underbart handfärgat ullgarn (handpainted lace pure wool) som absolut vill bli en sjal eller halsduk. Nu gäller det bara att hitta ett mönster som är lagom svårt. Jag har just blivit medlem på Ravelry, där jag också heter Botilda, och där ska jag säkert hitta något. Fast förslag här är också välkomna!

Stort tack min hemliga vän! Det är en sak jag undrar över, är båda tygerna som är vindtäta, jag har lite svårt att avgöra det när jag känner på dem.

En liten pralinbyxa


Min minstaste guddotter är bara strax över två månader och går under namnet Skorpan. Hon bor långt bort men var och hälsade på förra veckan. Hur söt som helst! Bland alla paket de fick fanns de här chokladiga muddbyxorna. Om nu Sprallinens bruna byxor fick heta ”Death by chocolate” så måste ju de här bli ”Chokladpralin”? Helt vanliga muddisar, som jag gjort förr. Inget nytt och inget konstigt.

I ett annat paket låg ett barnvagnshjärta från Gobligobli. Svensk text på ena sidan och på det andra landets språk på den andra. Mamman blev tårögt glad (hon ammar, det är henne förlåtet) och lovade att ta en bild av hjärtat i vagnen så småningom!

Mönster: Ottobre 5/2006, modifierat
Tyg: velour från Nea Nobell (Hilco) och mudd från Tygverket

onsdag 20 februari 2008

Det var inte Tomten som kom...

Jag är lite besviken och lite ledsen på mej själv. När jag långt om länge fick Elisabeth Zimmermans ”Knitters almanac” idag så innehåller den inte beskrivningen till barnjackan Tomten. Det hade jag fått för mej, och det var anledningen till att jag köpte boken (som för övrigt finns på Adlibris också, upptäckte jag när jag redan beställt den från brittiska Amazon). Nåja, det finns en hel del annat roligt i den. Men ändå.

Effy har stickat en snygg tomte som man kan kika på. Och på The Purl Bee berättar de också om den. Men jag har inte mönstret. Snyft.

Hemlishemlisfrågor (sy)


”Släpp fångarne loss det är vår!” Dags för våromgången av syhemlisarna. Temat är bad, vilket passar rätt bra för det jag redan går och klurar på. Fast sen beror det ju på vem som blir min hemlis. Spännande, spännade! Här är mina uppade svar på hemlisfrågorna:

Vilka färger gillar du?
Rött, gult, orange, turkost, petrol. Börjar tycka att grönt är rätt skönt också.

Har du barn? Hur gammalt/gamla? Kön?
Sprallinen (tjej) fyllde två vid årsskiftet (stl 92 i kläder, 50 cm runt midjan, och 24 i skor).

Pojk- och flickfärger eller unisex?
Unisex! Jag gillar mjuka och tåliga kläder som inte glipar eller halkar av.

Retro eller inte?
Retro.

Vilka tyger syr du helst i?
Velour och trikå till barn, siden och sammet till vuxna. I förra omgången upptäckte jag strechfrotté. Och jag syr gärna i gamla påslakan.

Är det några tyger du absolut inte gillar?
Syntettyger (utom fleece). Glitter. Dödskallemönster och camoflagefärgat. Rosa.

Syr du helst till barn eller vuxna?
Till barn.

Syr du helst kläder/inredning/lapptäcke/övrigt?
Kläder.

Syr du helst utifrån ett färdigt mönster, beskrivning eller egenkonstruerat?
Väldigt olika. Tycker det är roligt att experimentera men har börjat lära mej att det är bra med ett mönster som utgångspunkt.

Köper du Ottobre, eller någon annan mönster/pysseltidning?
Prenumererar numera på Ottobre och köper ibland andra handarbetestidningar också.

Hur länge har du sytt? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Jag började sy igen för ett år sen. För länge sen sydde jag en del rätt avancerade saker så jag kan nog lägga mig på mittemellan.

Favoritgodis?
Mörk choklad utan smaksättning. Färska gelehallon. Gillar inte lakrits.

Musiksmak?
Mycket blandad och rätt outtalad.

Har du någon form för allergi? Livsmedel/djur/material?
Jag har svårt för artificiella dofter och får lätt huvudvärk av parfym och till exempel doftljus.

Annan hobby?
Jag skriver en hel del. Det är både mitt jobb och min hobby. Papperspysslar lite. Stickar och tror mej kunna virka.

Samlar du på något?
”Ofrivilligt” samlar jag på böcker och tidningar. Sambon tycker att det är hög tid för utrensning ;-) Han tycker dessutom att min tygsamling är lite väl stor. Och högen med mina påbörjade stickprojekt. Men han tycker så mycket…

Kaffe eller te?
Jag njuter av både ett gott kaffe (starkt och utan mjölk) och härliga teer. Ingendera drycken ska vara smaksatt med annat än det naturen erbjuder.

Retro eller modernt? (samma sak just nu, kanske)
Mer retro än modernt.

Vintage/Romantiskt?
Jag är nog mer avskalad i smaken. Gillar inte för mycket rysch och pysch. Inga pärlor och paljetter i de saker jag gör eller köper.

Nytt eller doredo?
Gärna återbruk, men mest av ekologiska skäl. Eller för att materialen var så mycket bättre. Eller för att det är kul och kreativt att hitta på att göra något helt nytt av gammalt.

Plast eller naturmaterial?
Man ska aldrig säga aldrig, men… Aldrig plast!

Pastell eller färgglatt?
Det beror på vad det är. Jag blir glad av barnkläder med mycket färg och önskar att jag hade mer färg själv – i år har jag lovat mej själv att inte köpa några nya svarta kläder. Livet ska vara färgglatt.

Syr du bara med vanlig maskin eller har du även overlockmaskin?
Vanlig (gammal) maskin som borde in på service... Men kanske, kanske blir jag med overlock om ett par veckor.

Stockholmstips

Är du i Stockholm nästa helg? Lyllos! Då kan du gå på syfestivalen och frossa i tyger och garner och sedan besöka Stadsmuseets handarbetesdag Stickut. Själv missar jag detta eftersom vi reser till Sprallinpappans ö (men jag får väl övertyga familjen om att det är nödvändigt att besöka någon loppis eller så i stället).

måndag 18 februari 2008

Kanintröja


Jag har spanat på det här mönstret en stund, men först nu kommit mej för att prova det. Det kommer från ett gammalt nummer av Ottobre och verkar rätt bra och förändringsbart. För mitt inre ser jag variantioner med rynkad nederdel, infodring i stället för kantband och förlängt axelok. I den här första versionen har jag helt följt mönstret.

Mönster: Ottobre 1/2005 (babytröja i storlek 92)
Tyg
: Kanintyget från JNY design
Svårighet: Resårkantbandet i böjarna, men det ordnade sej till slut
Kul: Det gick förhållandevis lätt och fort och blev bra
Glädje: Jag kunde använda tryckknappstången från Panduro - det var bara att vända på gummipluttarna så satt tryckknappsdelarna från Sykompaniet som en smäck
Maskindrömmar: Jag har nästan, nästan beslutat mej för att köpa en overlock, då kommer det att gå ännu bättre. Eller hur?!
Irriterande: Tryckknapparna var för stora för att rymmas på kantbandet - men det kan jag leva med
Tråkigt: Den förstärkta raksömmen blir inte bra som stickning längre och jag förstår inte vad som är fel
Mindre kul: Jag klippte till och sydde en likadan tröja i en mindre storlek parallellt och den ville sej inte alls (men barnet som skulle fått den visade sej vara betydligt mer rosa och mindre retro, så hon får nog något annat i stället, så hinner jag sprätta och sy om den här)

måndag 11 februari 2008

Äkta 1970-tal!


Det var precis i mitten av 1970-talet och vi gick i fyran. 20 av 29 barn hade polotröja, liksom fröken. 16 av 29 barn har någon form av bussarong eller skjortblus över sin polotröja. Bussarongerna skulle helst vara småblommniga och kortärmade, vill jag minnas. Titta på färgerna också - inte så mycket brunt och orange som man skulle kunnat tro. (Och hon som sitter längst ner till höger har fodrade jeans från Gul och Blå - man skulle vika upp benen sådär så att det lila fodret syntes.)

Rooosa luffarschackstunika

Jag svär ve och förbannelse över kantband i muddväv! Det fungerar ju inte! Kan någon ge mej ett förslag på hur man får det bra (som inte innebär att köpa en ny symaskin med kantbandspressarfot)? Fast jag gissar att det bara är träning som gäller. Och så måste jag se till att lämna in gamla Nettan på spa rätt snart, för det blir stundtals så ojämt att jag skriker högt.

Tack och lov blev halsringningen på den här tunikan bra. Sen skulle resten inte vara någon match, tänkte jag. Fel! Kantbanden i ärmarna skulle vara 17 centimeter, jag klippte till dem aningen kortare och kände mej klok eftersom jag vet att de tenderar att sträcka sej. Färdigsydd blev ärmavslutningen 21 centimeter. Sprätta! Nästa gång blev den 20. Jag nöjde mej med det och sydde ihop ärmarna med bred sömsmån. I nederkant skulle det också kantas. Hej och hå! Här har jag mej själv att skylla eftersom jag hade förlängt mönstret men inte tänkt på att förlänga också kantbandet. Det blev bubbligt och lite ballongeffektigt.

Frågan är nu om tunikan fungerar ändå? I senaste Allt om handarbete såg jag en klänningsmodell med resår i nederkanten som fick just den här effekten. Jag gillade det mönstret. Kan jag gilla effekten även när den inte var avsedd? Sprallins pappa säger ”ja”, jag säger ”njae, jag får nog sprätta loss och göra om ändå” – vad säger ni?

Tyget kommer från amerikanska Swezannes fabrics och är tjock härlig ribbtrikå. Enligt sajten kostar det 6 dollar per yard, men sen tillkommer nästan lika mycket i frakt och dessutom tull och postens avgifter. Utslaget per yard fick jag betala ungefär 140 för tygerna jag beställde. Men de är fina! Det var genom Nikka jag hittade Sewzannes, och hon har också beskrivit vad man ska tänka på när man beställer tyg därifrån. Hon har till exempel räknat ut att det blir mest ekonomiskt att köpa fem yard på en gång.


Mönster: Ottobre 4/2007 (en förlängd storlek 86)
Tyg
: Trikå från Swezannes fabrics och röd muddväv från Syfestivalen för ett år sedan
Svårighet: Den där muddvävsremsan
Glädje: Just nu ingenting - måste bestämma mej för om den ska användas eller hamna i ufohögen först
Tips: Tages tacksamt emot!
Nästa gång: Ska jag rita om mönstret. Tunikan blir för vid i mitt tycke och halsringningen för stor. Jag jämförde med en köpt tunika i storlek 3-4 år och köpetunikan var mindre...

torsdag 7 februari 2008

Bussarong ”Trädgårdslandet”

Det här är en present till ett barn vars mamma kanske, kanske läser här. Men jag chansar och lägger ut den i alla fall. Jag hoppas att den kommer att passa – både till storlek och modell.

Skillnaden från förra bussarongen är att den här har kantband i halsringningen och knyt. Sen var jag nog snålare med sömsmån, för den här ser smalare ut.

Mönster: Gynthers blus i ”Sy till barnen” (storlek 2 år) var utgångspunkten
Tyg
: Påslakan från Små smulor, Hilco-mudd från Neanobelle och kantband från Tradera
Tips: Modet var kortare på alla sätt förr, jag förlänger ständigt liven i gamla mönster. Min mamma förklarade de korta skjortorna med att blöjorna var så dåliga och ofta läckte – och då ville man inte byta mer än byxorna.
Roligt: hoppas jag att det blir när Sprallins bebiskompis får presenten.

tisdag 5 februari 2008

Japanska kaninskor som havererat


Den har potential, den här lilla skon, men det här första försöket får bedömas som rätt misslyckat. Mönstret har jag köpt på Etsy och det är egentligen för vävda tyger och utan kantband. Man Made har ett liknande mönster och har lyckats betydligt bättre.

Men jag ger inte upp. I nästa version ska jag inte ta elastiska kantband utan mudd, eftersom kantbandet var för smalt. Det blev för tjockt att klämma in både kanintrikå och hilcovelour mellan det. Men först hoppas jag få prova storleken på en liten Fiffilur som kommer på besök. För de ser på tok för stora ut för en tremånadersbebis de här skorna.

(Mönstret heter Easy Peasy Japanesey, men det finns flera andra. Man får dem som pdf:er direkt i e-postlådan. Jag var tvungen att ändra storleken på utskrifterna flera gånger – olika på varje sida dessutom – innan jag fick till det. Kanske är de andra bättre?)

Byxor ”Death by Chocolate”


För att trösta mej efter haveriet med de japanska skorna (se ovan) och för att alla Sprallins mjuka byxor ligger i tvättkorgen, sydde jag ett par helt vanliga byxor i brun velour. Samma mönster som frottébyxorna, men den här gången satte jag mudd i bensluten istället för benlinning. Mjuka byxor med mudd är perfekta för lilla fröken: det går lätt att ha dem under overallen eftersom de är mjuka och sitter fast vid vristerna och hon kan dessutom ta av dem själv och slipper knepiga knäppningar.

De här blev brunbruna, och påminner om efterrätten death by chocolate. Det är visserligen fettisdag idag, men jag blir chokladsugen. Tänk om jag skulle ta och baka lite ikväll... Eller sy?

Mönster: Ottobre 4/2007
Tyg
: Hilcovelour från Neanobelle och mudd från Tygverket
Mått: Resåren i midjan är 43 cm och benmuddarna 17*10 (de skulle kunna vara lite längre)
Roligt
: Att det går så fort med byxor nu
Struntar i 1: Dem som tycker att det är trist att visa velourbyxor på sybloggen ;-)
Struntar i 2: De redan tillklippta och påbörjade byxorna; men deras tid kommer

lördag 2 februari 2008

Saker jag borde göra


Jag borde verkligen sy klart alla de där påbörjade byxorna innan Sprallin vuxit ännu mer... De har befunnit sig i olika stadier av klara sedan i oktober. *suck*

Långfredagssockor


Det här ska bli en variant av sockor med falska flätor. Jag stickar dem nämligen som knäsockor och har jag räknat rätt med intagningar och längder så kommer jag att bli hur stolt som helst. Men det tar lite tid - de blir nog inte klara förrän till påsk eller så. Det är det här mönstret som Sticka meras sockklubb har som februarimönster. Långa februarisockor lagom till påsk –> långfredagssockor...

Garnet är rätt trist, men den enda acceptabla färg som fanns i den handarbetsaffär jag gick förbi häromdagen. Fabels benvita. Å andra sidan är jag så glad över hur snygg resåren blir när man vrider de räta maskorna, så det gör inget med färgen. Jag har nästan alltid stickat resår över 2 räta och 2 aviga tidigare, just därför, men nu vet jag hur man får det snyggt. (Ska bara komma ihåg att dra lite extra i garnet vid stickbytena.)