fredag 31 oktober 2008

Glad spökhelg!

Tampon crafts tycker de att man kan använda tamponger varje dag i månaden, män som kvinnor. Till exempel för att spöka lite lagom så här till spökhelgen. Jag vet inte jag...

Wendolonia pysslar familjen med tygspöken. Förra året fick Sprallin göra något liknande i förskolan, fast då använde hon en pappersservett i stället. Det var det första dagispysslet och var så klart jättefint.

Själv funderar jag på att fortsätta trycka saker med händerna. Spindlar passar väl bra just nu? På Amazing Moms finns spindlarna och mycket annat.

torsdag 30 oktober 2008

Raglantröja som passar ihop


Jag blev så glad över det vita, mönstrade tyget som jag hittade på Jofotex. Såg genast framför mig hur det skulle komma överens med andra tyger och bli fina kläder. Här blev det en raglan i blå toner. Jag har en tröja med annan färgsättning också, men den får jag nog vänta lite med att visa.

Tröjan funkar extremt bra under landskapsklänningen! Tror att det här blir kläderna till årets dagisfotografering.


Mönster: Meedom och Meedom, förlängd 92:a med mudd i ärmarna
Tyg: från Jofotex alltihop
Kul: att det mönstrade tyget funkar så bra ihop med den blå färgen
Orkade inte: vänta på att få rätt färg på sytråd, och inte heller byta färgerna så all tråd är vit vilket syns i halsmudden (men vem kikar egentligen där?)
Funderar på: att köpa mer av det mönstrade, för den lilla snutt jag köpte håller på att ta slut

Landskapsklänning


Det blev en västklänning av mitt nya landskapstyget. Det här är verkligen enklaste sortens klänning, och väldigt praktisk tycker jag. Så här syr jag dem:

1. Sy ihop axelsömmarna och sticka ner dem.
2. Sy ihop halsmudden till en ring.
3. Sy fast halsmudden i ringningen (jag stickar inte längre ner halsmudden eftersom jag aldrig får det att bli riktigt bra).
4. Vik och sy fast ärmhålsmudden (inte heller nedstickad).
5. Sy sidsömmarna.
6. Fålla.

Mönster: Meedom och Meedom, ”Børnetøj 4–7 år”, form 1,5, storlek 4 år (!) fast förkortad eftersom jag ville ha mer tunikalängd
Tyg: Jofotex
Kul: att sätta igång direkt med ett nytt tyg
Ännu kuligare: att jag har en plan som involverar byxor, tröjor och kanske en hängselklänning att ha till

torsdag 23 oktober 2008

Här kommer älgen

Sprallin och jag pysslade hemma häromdagen. Vi skulle göra en älg hade vi tänkt. Och visst ser ni väl hur älg lutar sig lite snett framåt som för att nosa på en med sin mjuka mule, samtidigt som han plirar lömskt med ena ögat? Jag fyllde i konturerna med textilpenna för att de skulle synas bättre.


Jag har rätt länge nu funderat på att göra polotröjor. Bra att ha som de är och under tröjor, tunikor, klänningar, bussaronger – om nu bara barnet tolererar något i halsen. Här är första försöket. Kragen blev i trängsta laget, men den funkar. Jag hade tänkt ta lite längre tyg än för mudd eftersom trikån är mindre stretchig, men tyget räckte inte riktigt till. Tröjan går dock över huvudet utan att vare sig barn eller tröja spricker, och till nästa gång vet jag bättre hur stor polokragen ska vara.

Mönster: Grue och Strand ”Sy sejt børnetøj”, förlängt i vanlig ordning och med polotillägg
Tyg: Eisertrikå
Färg: Panduro
Synd: att trycket blev lite kladdigt och att vi inte hade tid/lust/ork att blanda till brunt i stället för att använda den befintliga svarta och att trycket kom lite långt ner
Kul: att pyssla tillsammans
Rubriken: parafraserar gamle kungens fråga ”När kommer älgen

onsdag 22 oktober 2008

Ränderna går aldrig ur

[Är det inte lite bröderna Dalton över tröjorna?]

De här färgerna gillar jag verkligen. Rött och orange. Med brun mudd. En enkel tröja som är förlängd för att inte glipa. Mudd i halsen och fållad med vanlig tvillingnål.

Men. En? Ser det inte ut som flera? Jodå, men bara en är till Sprallin. De andra tre ska ställas ut på galleri den första advent!

Mönster: Grue och Strand, Meedom och Meedom
Tyg: Eisertrikå och Hilcomudd
Upp: färgerna!
Ner: att jag inte klarar av att sticka ner sömsmånen när jag gjort kantband längst ner på ärmarna, det hade jag önskat av min maskin att den skulle klara
Fråga: Jag tycker att den bruna Hilcomudden är lite dassig i färgen, känner någon till en lite intensivare eller mörkare brun mudd?

Äntligenbyxorna!

[Blomman fick vara med på bilden för att den spelar ”Happy birthday” vilket passar bra eftersom Sprallinens mormor fyller år idag]

De här byxorna började jag sy under kursen jag gick för ett år sedan. Det var första gången jag provade att sy med overlock, och jag svor över hur svårt det var att få till det i grenböjen. Eftersom det bara fanns en overlockmaskin på kursen blev byxorna liggande när det inte längre var min tur. Sen tyckte jag att jag vänt ränderna i besparingen åt fel håll. Och benen blev ojämna. Så byxorna fick ligga lite till. Tills nu. Inga mästerverk, men de fungerar, speciellt som jag släppte ut uppviket nertill.

Mönster: Allt om handarbete nummer 6, 2005
Tyg: Hilcos finecord från Neanobelle
Skönt: med ett ufo mindre i högen

onsdag 15 oktober 2008

Pyjamasränder

Pyjamaser behövs alltid och är perfekta att testa nya mönster på, tycker jag. Som här. Samma byxor som de två senaste, fast nu i trikå. Och tröjan. Lite tajtare i både kropp och ärmar än mina vanliga mönster – den har potential att bli ny favorit!

[Tröjan med smala ärmar och rätt långsmalt liv - jag tror att den kommer att passa Sprallin mycket bra. Jag chansade när jag klippte till muddarna och tycker nog att de kunde vara lite smalare de med.]

Mönstren är från ”Sy sejt børnetøj”. Jag betonade den smala tröjmodellen ytterligare genom att använda storlek 98 på bredden men 104 på längden. Blir mycket spännande att få prova!

[Det är så mycket tyg i benen att det inte går att sträcka ut mudden hela vägen, man måste rynka också. Jag gör det på frihand utan rynktrådar eller någon vidare planering.]

Mönster: ”Sy sejt børnetøj”
Tyg: Eisertrikå och mudd från E-slöjd
Spännande: att hitta ännu bättre modeller för lite långsmala barn
Tillfredsställande: att jag hann sy klart allt från tillklippning till tröjfåll under kvällens syjunta, trots att det också blev en massa prat, fika och bebisgos
Kommentar: först i det här projektet slås jag av hur fantastiskt mjuk Eisertrikån är, den är perfekt att sova i! (Däremot mindre perfekt till tajts, eftersom det mjuka tyget gör knän på byxorna på en gång.)

tisdag 14 oktober 2008

Stora byxor blir mindre


Här kommer uppföljaren till muddjeansen från förra inlägget. De här byxorna var till för alldeles nyss ett par vuxenbyxor, köpta enbart på grund av de härliga färgerna och möjligheten att sy om dem. Nu har de väntat klart!

Jag klippte av den ursprungliga linningen men behöll fickorna fram och avskärningarna bak. Mönstret förkortade jag lite i linningen och en gnutta i benen, eftersom muddarna förlänger. Sen lade jag ut det så att mittlinjen på benet stämde överens med yttersömmen på de gamla byxorna.

[Fickorna från de stora byxorna fick vara kvar på de mindre]

Sprallin fick själv välja färg på mudden – det blev den snygga saffransgula dom bara råkar vara min favorit också. Fast när hon fick se de färdiga byxorna protesterade hon och sa att hon ju ville ha hela byxorna gula.

Jag följer samma syordning som för andra byxor:
1. Sy båda grensömmarna
2. Sy innerbensömmen
3. Sticka ner grensömmen
4. Sy fast midjemudden
5. Sy fast benmuddarna (här fick jag rynka lite improviserat eftersom det inte gick att sträcka ut mudden hela vägen runt benöppningen)
6. Sticka ner linningssömmen mot byxan

[Tidig morgon med muddjeans och bus – bättre lajvbild än så fick jag inte.
Rejält med pös i benen som ni ser utan att de blir jättestora hela vägen.]


Mönster: Leneé Grue och Louise Strand, Sy sejt børnetøj, storlek 98
Tyg: byxor från Stadsmissionen, mudd från Jofotex
Kul: att byxorna äntligen blev sydda
Mindre kul: att min vanliga symaskin har svårt för tjocka lager och gör stygnen ojämna då

måndag 13 oktober 2008

Muddjeans

[Jag vände på jeansen och utnyttjade de befintliga innersömmarna som sidsömmar
– dumt att slösa bort befintliga stickningar!]


Mina gamla gravidjeans, mjuka och stretchiga, har omvandlats till ett par muddjeans till Sprallin. Som behöver dem mer än väl eftersom allt flaggar på halv stång. Igen. De här byxorna ska förhoppningsvis räcka länge, muddarna är långa både i midjan och i benen.

[Sejt betyder häftig eller cool – ”Sy häftiga barnkläder” skulle boken hetat på svenska]

Jag har använt ett ur ”Sy sejt børnetøj” som är en ny bok för mig. Det har inte lika djupa grensömmar som andra byxmönster och nu är jag lite spänd på hur byxorna kommer att passa. Jag sydde ihop dem på overlocken, trots att jag förstått att det inte är det mest hållbara. Därför, och för att det blev snyggt, stickade jag ner grensömmen med orange tråd.

[Lappen bak]

Mönster: Leneé Grue och Louise Strand, Sy sejt børnetøj
Tyg: gamla jeans och Hilcomudd
Kul: att det äntligen blev av att sy dem, de har stått på min lista sen i våras

söndag 12 oktober 2008

Mera mönster!


Å, nu har jag fått ännu fler väldigt fina mönster. Syswappparmammorna har haft ett mönsterutbyte, och jag är så glad att jag anmälde mig. I det här paketet låg två originalmönster från förr. Jackan är jag säker på att jag gör till Sprallin i vår. Den är bara så fin. Kanske blir det mössan i samma mönster också. Blusen är lite större, men tål definitivt att spara tills den storleken blir aktuell (och det händer ju förr än man anar).

I paketet låg också ett annat slags mönster. Ett korsstygnshjärta ur boken Stich graffitti, och omtänksamma Lillen och jag som skickade paketet lade också med stramalj och vass brodyrnål. Tanken är nämligen att brodera på kläder. Jag har faktiskt länge tänkt prova med korsstygn på plagg, men inte kommit längre än till tanken. Det blir nog ändring nu.

Fina knappar (som jag kan tänka mig till kappan i förra paketet), blå tagtryckknappar och en strykapå-blomma. Och cholkad... Vilket fullmatat paket. Stort tack, Lillen och jag!

måndag 6 oktober 2008

Slipovertest

Jag har en idé om slipovrar och nu har jag äntligen testat den. Lite finslipning så blir det nog bra. Framför allt kommer jag att göra den lite längre och kanske aningen mindre urringad. Men ändå. Jag gillar!

[De röda tryckknapparna blir som lingon på ena axeln]

Mönster: eget med utgångspunkt i Meedom och Meedom ”Børnetøj 0–4 år”
Tyg: Velour och mudd från Hilco (köpt på Neanobelles trevliga öppna hus förra helgen) och retrotyg till kantning (samma som lingonkjolarna), små tryckknappar från Snapsource
Plus: att förverkliga något jag tänkt på en stund och se hur det kan bli ännu bättre
Minus: nä, ingenting
Förundrad: över att det gick så bra att kanta velour med kantband av vävt tyg
Kika också på: Mustafas slipovrar

fredag 3 oktober 2008

Jag syr en jacka och förlänger livet


Äntligen har jag sytt en jacka till min Sprallin. Jag har flera jacktyger som bara ligger och väntar där hemma, men ibland går det långsamt. Så här första försöket ville jag sy något enkelt. Det fick bli Gynthers omlottjacka med luva (trots att jag inte gillar lekkläder med luva).

Stoltast är jag över att jag klurade ut hur jag skulle vändsy mudden i ärmarna. Inga skavande sömmar här inte! Älsklingsfrö har en beskrivning av hur man gör för muddbyxor som jag klurade lite på, och Y skriver om vändsydda ärmar på Syltig och saftig. En ärm tänkte jag fel och fick sprätta, sen gick det geschvinnt.

Nästa jacka får dock bli enligt annat mönster. Jag gillar inte riktigt de raka ärmarna, tycker det blir bylsigt. Sen konstaterar jag åter att Gyntherbarnen måste ha aplånga armar och korta små kroppar... Jag förkortar alltid ärmarna och förlänger livet. Å, det lät bra ”Jag syr och förlänger livet”.

Tyg: loppisgardin, fleecefilt från Ikea (i tunn fin fleece), mudd från Jofotex, kantband från Bibbis och tryckknappar från Åhléns
Mönster: Gynther + ärmmudd
Glad: blir jag när jag ser jackan
Ledsen: blir jag när jag ser jackan inifrån – kantbanden sitter inte snyggt där. Jag trodde att jag och kantbanden spelade i samma lag nu, men det icke... Det första jag gjorde var att ändra framstycket för att slippa vända kantband på en femöring (alltså göra en sån där skarp sväng som finns i hängslen också). Hur gör ni som lyckas med det?
Dumt: att jag så ofta glömmer att förstärka tygerna innan jag slår i tryckknappar. Frågan är om jackan håller för tvätt.
(Och inom parentes önskar jag mig en ny kamera, för nu sjunger min på sista versen.)