tisdag 27 januari 2009

Glimt


För över tio år sedan föll jag handlöst för japanskt handarbete. På en konstutställning i Seattle såg jag sashiko, japanskt broderi, för första gången. Det har funnits obearbetat i mitt huvud sedan dess. Men nu har jag börjat... Beställt material från Purl Soho och litteratur från Yes Asia. Syr. Och kommer på massor av idéer. Jagar just nu indigofärgad bomull i rätt tjocklek. Jag berättar mer sen ;-)

Det ni ser en glimt av här är mitt förstlingsarbete. Eller kalla det uppvärmning.

[Med en lång nål syr man flera stygn på en gång. Ingen broderbåge och här är till och med stygnen förtryckta på tyget. Kan det bli enklare? Eller snyggare i sin enkelhet?]


[Jag tror alltid att jag måste ha ”riktiga” saker för att göra något. Därför köpte jag riktig sashikotråd, riktiga nålar och en riktig fingerborg (den lilla svarta saken). Men det går garanterat lika bra med en annan tråd och vilken lång brodernål som helst. Fingerborgen, eller påputtaren, har jag ännu inte använt, men så har jag ju inte sytt i så tjocka lager än heller.]

söndag 25 januari 2009

Trappmaskinströja

[Någon gång kanske jag lär mig att blocka stickningar innan jag betraktar dem som klara. Då kanske tröjan skulle se bättre ut på galgen – på Sprallin ser den redan tipptopp ut!]

Att sticka den här tröjan var ungefär lika kul som att trampa på en trappmaskin. Man går och går och kommer ingen vart – man stickar och stickar, bara rätstickning utan annat avbrott än att vända. Tröstlöst malande. Och sen resultatet! Wow! (nu lämnar jag omedelbart liknelsen med trappmaskinen, för en sån har jag inte sett på åratal, men det har sagts mig att resultatet av trappmaskinstrampande också kan bli bra ;-)

Tröjan sitter precis så snyggt på som på bokens omslag! Sprallin har tittat på den hela dagen och undrat om man verkligen, verkligen får ha den på dagis. Jag tror att hon gillar schvunget i den. Jag gillar den också, och jag gillar stickmetoden med korta varv, som jag inte provat tidigare. Faktum är att till och med sambon, som brukar förhålla sig rätt sval till mina textila experiment, satt och bläddrade i och klurade över boken länge.


Korta varv, vendestrik på danska, går helt enkelt ut på att man vänder stickningen innan varvet är slut. På det sättet kan man forma arbetet och behöver inte sticka separata delar. Hela tröjan är alltså stickad i ett enda stycke och har bara en enda söm.

Mönster: ”Vendestrik” av Hanne Meedom, splirrans ny stickbok med lika snygga bilder och pedagogiska beskrivningar som alltid
Garn: bomullsgarnet Catania , 4 nystan
Stickor: 3,5 och virknål 3 till kantningen i halsen och ärmarna
Glädje: allt utom själva stickningen
Tråkigt: själva stickningen...

fredag 23 januari 2009

Veloursjalar


Precis före jul (när alla mina maskiner gick sönder) hann jag sy några beställda veloursjalar. Nu, när alla maskiner äntligen verkar må bra igen, har jag gjort färdigt hela beställningen. Ni får bara se de två senaste... de övriga var i en mer julig kombination av rött, orange, cerice och brunt. Smällkaramelligt värre!

[Vintervärmande]

Den första sjalen sydde jag till allra käraste Sprallingudmor i våras. Det är hon som beställt de övriga ;-) Det måste väl vara bästa betyget?

[Vårkaramell]

Mönster: eget
Tyg: velour från Hilco
Kul: att sjalarna blir så uppskattade
Tråkigt: att de inte hann bli klara allihop
Mysigt: att vira in sig i dem. Jag har en familjevariant på gång till lilla familjen Sprallin...

måndag 19 januari 2009

Mitt i prick

Det låg ett prickigt tyg och väntade på mig i tygbutiken häromsistens. Jag bara visste att det måste få följa med hem och att det skulle gilla kanintygerna. Nöjd!

En tröja är till Sprallin och en till en liten vän som fyller tre snart. Jag tänkte att jag skulle försöka göra kantband i halsen, men var tvungen att sprätta bort det på den turkosa, för där blev det ännu värre än på den andra. Tröjan vi ska ge bort har därför vanlig muddkant.

Mönster: Grue och Strand ”Sy sejt børnetøj” med modifikationer
Tyg: Kanintyget från JNY Design och prickarna från Tygverket
Glädje: gillar verkligen kombinationen
Läskigt: att sy till någon vars mor verkligen kan barnkläder

onsdag 14 januari 2009

Igår levde jag som jag lär

Äntligen hemmas webbplats kan man nu läsa om syswapparmammorna och dessutom få tips och råd om sömnad. Här är en genväg till Botildas bästa sytips. Vill ni dela med er av era?

Lite läskigt är det att kliva ut ur de hemliga vrårna och inte vara helt anonym längre. Jag tvekade länge ska jag säga.

Ett av mina tips är att inte sy efter läggdags (egen läggdags, inte barnens). I går efterlevde jag det verkligen och slutade faktiskt att sy innan jag blev för trött. Därför har jag ingen fin turkos kanintröja med prickiga ärmar att visa upp än. Men den kommer – tillsammans med en likadan i orange kanintyg.

fredag 9 januari 2009

Behovströja

Det blir ytterligare några tröjor, eftersom barnet växer och växer och de jag sydde i somras är för små. Här är en randig i lite kraftigare singeljersey. Härligt tyg, men med elakt rullande kanter.

Jag övergav halsmudd och sydde kantband i stället – det var ett tag sedan. Med mina maskiner blir det snyggast att sy ihop kantbandet till en cirkel först och sy på det när båda axelsömmarna är sydda. Här har jag provat varianten där man syr ihop ena axeln, sedan syr på kantbandet och först därefter stänger halsringningen. Men jag får aldrig den där stängningen att bli snygg, och min maskin orkar inte sticka ner den tjocka sömsmånen bra heller.


Mönster: Grue och Strand ”Sy sejt børnetøj” med modifikationer
Tyg: kraftig jersey från Jofotex, mudd från samma ställe
Kul: att fylla på Sprallins lådor så att hon slipper gå i för korta tröjor
Mindre kul: mjae, i ärlighetens namn börjar jag tröttna något på att sy tröjor

torsdag 8 januari 2009

Varför inte några tröjor till?

Inför Galleri Hemsytt sydde jag en del tröjor. De flesta har jag visat tidigare, men de här har legat obloggade sedan dess. Tyget är gammalt och från Finland gissar jag, samma som jag använde till en av de numera för korta sommartröjorna.

[Det här är nog mitt rekord i pillighet – för att kunna sy den där dekorsömmen runt ärmmudden fick jag ta tre, fyra stygn åt gången. Alternativet vore att sy fast mudden innan jag syr ihop ärmen, men det blir skavigt tror jag.]

Jag fick för mig att snofsa upp tröjorna med dekorsömmar. I ärmisättningen var det ju inga problem, men muddarna. Herre jösses vilket pill! Det tog nog nästan lika lång tid att få dit de sömmarna som att sy resten av tröjorna.

Mönster: Grue och Strand ”Sy sejt børnetøj” anpassat till storlek 1-2 år, 2-3 år, 3-4 år
Tyg: mjuk retrotrikå, mudd från Jofotex och E-slöjd
Upp: nöjd med mönstret
Ner: pysslet med dekorsömmarna, tveksamt om det var värt jobbet
Tips: det finns några kvar, om någon är intresserad!

onsdag 7 januari 2009

Vintrig bondblus


Strax innan Galleri Hemsytt-helgen bestämde sig min gamla Nettan för att sluta fungera. Hon åkte på spa och jag fick klara mig med enbart overlocken. Man får vara lite påhittig, så går det hyfsat. Bondblusen här har mudd i halsen och förlängda ärmar med mudd. Allt är tillklippt på frihand medan Sprallinen sov, så det blir mycket spännande att se hur det passar. Fållen fick ju bli en liten rullfåll...

Tyg: Stoff och stil, mudd från Syfestivalen förrförra gången
Mönster: en egenknåpad vintervariant av bondblusen
Kul: att sy igen
Bra: att ha lite juliga kläder
Lärdom: det mesta går att lösa, men inte riktigt allt
Tänkte inte på: att det går att sy fast namnlappen i sidsömmen, så blusen är olappad
Borde göra: sy in ett band att dra åt halsen med lite, för den ser väldigt vid ut

måndag 5 januari 2009

Treårsklänningen


Sprallin blir tre i morgon. Hennes födelsedagsklänning går i blått och brunt (precis som tvåårsklänningen; jag antar att jag undermedvetet väljer ojuliga tyger) och är sydd efter ett mönster från 1960-talet. Så här på galgen känns det inte riktigt som en Sprallinklänning, men när hon provade den älskade hon den. Den går att dansa i, nämligen!

[Bandet blev en ren lyckträff – jag har ett annat fint band som jag tänkt skulle passa, men det här var ju bara toppen! Eftersom det inte blev så snyggt när jag sydde på det, valde jag att bara fästa det i överkanten – alternativet tror jag hade varit att sy för hand, och vem vill det?]

Syordning

  1. Sy inprovningarna fram och bak
  2. Sy sidosömmarna på livstycket
  3. Sy ihop infodringen mitt fram och sy infodringens sidsömmar (alltså under ärmhålen)
  4. Vik in och pressa sömsmånen för axlarna på infodringen
  5. Lägg infodringen räta mot räta mot livstycket och sy ärm- och halskanten
  6. Klipp smala sömsmåner
  7. Vänd infodringen mot livstyckets avigsida och pressa
  8. Sy axelsömmarna på livet och sy axelsömmarna på infodringen för hand (finns inget enklare sätt?)
  9. Sticka runt hela urringningen och ärmhålen
  10. Gör rynktrådar i kjolens överdel
  11. Passa in kjolen mot livet och sy
  12. Sy på band i midjan
  13. Fålla
  14. Sy knappkanterna bak
  15. Sätt i knappar
Mönster: ett Stilmönster från 1960-talet (jag tror att jag fått låna det av Charleston)
Mönsterjusteringar: jag gjorde kjolen en decimeter längre och inte fullt lika vid som originalets
Mönstermiss: infodringen bak är ett par centimeter för kort – förläng så att infodringen försvinner in i knappslån
Tyg: mjukt flanellaktigt från Jofotex
Band: från Rosapomar
Knappar: blå ringtryckknappar från Snap source

söndag 4 januari 2009

... för här kommer faktiskt jag!

[Svårfångad men lycklig Julaftonspippi.]

Nu kan jag visa bilder! Så här kommer först en Pippikavalkad. För sömnad och fler bilder hänvisar jag skamlöst till Familjen M och till mitt förra inlägg om Pippi.

[Förklädesklänning med korsad rygg, så klart! Vi ritade om bakdelarna något så att de blev aningen nättare än mönstrets original.]

[Pippimössan som Sprallin ville men inte kunde ha - garnet är 100 procent ull och kliigt. Jag funderar på att fodra med något skönt bakom resårdelen.]

Mönster: Aviga Ellen
Garn: Superwash Orange 151 från Sy och sytt

[Pippi i Blåbärsskogen på Junibacken.]

fredag 2 januari 2009

Jag måste ha varit snäll

Jag måste ha varit snäll förra året, för i julklapp fick jag minsann en ny kamera. (Men några bilder kan jag ändå inte visa eftersom mitt bildredigeringsprogram krashade tillsammans med datorn och nu kan jag inte begripa var jag lagt installationscd:n.). Dessutom – och mer syrelaterat – fick jag ett klädabonnemang hos Orkan Lia! Förstå hur snygg jag kommer att vara i år :-)

Kolla här vilken fin klänning det var i första månadens paket! Karolina som har Orkan Lia syr måttbeställda kläder i precis min stil och ofta i tyger som har några år på nacken. Jag är så glad att jag, och tomten, hittat henne.

Eftersom det var overlocksymaskinens tur att braka ihop strax före jul har jag inte sytt ett dugg i julhelgen. Tack och lov hann jag med de sjalar som var beställda, sen sade maskinen stopp. Den kommer inte tillbaka förrän efter trettonhelgen. Nu hoppas jag att allt som kan gå sönder har gått sönder, och att allt och alla håller sig hela och friska under 2009!