onsdag 24 juni 2009

Klänningsväder

Vi gör rabarberkräm, mumsar på jordgubbar, planterar blommor på balkongen och konstaterar att nu, nu äntligen, har sommaren kommit. Och Sprallinen har nästan inga sommarklänningar alls...


Jag skulle vilja sy ett gäng klänningar till henne. Finns något smartare plagg på sommaren? Bara dra över huvudet och sen är man klar. Svalt och solskyddande. Så här års undrar jag mycket över vad det är som gör att pojkar ”måste” kränga på sig stela jeansshorts och skjortor – för inte alltför länge sedan kunde smågrabbar också ha klänning utan att någon höjde på ögonbrynen. Kolt kallades det visserligen, inte klänning, men funktionen är densamma.

Det prickiga tyget komer från finska Myllymuksut. Det är singeljersey som var hård och krullig att sy i. Snyggt men besvärligt, med andra ord. Jag valde att inte ha något som bröt av alls, så halsringningen är bara invikt och sydd med tvillingnål.

Kjolen är veckad mot livet av ren lättja. Jag orkade inte dra i rynktrådar och få det snyggt, helt enkelt. Tyget räckte precis – det blev inga fickor och ärmarna är skurna på skrådden. Om det innebär att de kommer att dra sig får jag göra om dem, men tills vidare håller jag tummarna. Jag måste säga att det är rätt skönt att sy upp tyger också – nästan lika skönt som att ha snygga tyger på lager!

Mönster: Meedom och Meedom, ”Børnetøj”, storlek 4 år i variant 1,5 och halsringning för muddkant, kjolen är 40 cm lång på hela tygets bredd
Tyg: singeljersey från Myllymuksut som Fante varit snäll att langa till mig
Kommentar: det hade gott räckt med variant 1 och minsta halsringningen för klänningen är rätt stor som ni ser
Återstår: att sy ett gäng till, men det blir i andra mönster och varianter…

6 kommentarer:

fante sa...

Vad fin den blev :-) Och hon :-)

Tycker också att pojkar borde kunna ha klänning men har inte varit tillräckligt modig än ...

Charleston sa...

Vilket fint tyg! *sneglar avundsjukt*

á Yeliqa sa...

Klänningar är superbra plagg och som sagt väldigt synd att det bara är tjejer som använder dem. Klänningen blev jättefin:)

Fia sa...

hm, kan erkänna att när ynsta sonen var liten, ett år ungefär, så fick han en kort klänning, det var så varmt och han ville inte ha t-shirt och shorts...klänningen var perfekt...men många tyckte jag var helknäpp..och när de blir större går det ju inte!

Hello sa...

Underbart härlig klänning! Och tack vare form 1,5 passar den nästa sommar också ;)

Botilda sa...

Heja Fia! Om fler gjorde som ni skulle det inte anses vara knasigt speciellt länge till.

Hello, den kommer att passa nästa sommar med, och med lite vidd även i livet blir den ju bara extra sval nu. Det är kanske mest halsringningen som stör mig. Men Sprallinen älskar sin prickiga klänning.