måndag 2 mars 2009

Hemliga grytlappar med sashiko

En av de bästa sakerna med hemlisbytena är att de får mig att prova saker jag inte skulle gjort annars. Någon gång stickade jag till exempel en halsduk på ett, för mig, nytt sätt. En annan broderade jag lite doodligt på en bussarong. Jag har hittat garner jag aldrig skulle upptäckt annars och böcker jag inte visste fanns tack vare Sticka meras garnhemlisar och En bok om dagens pocketbyten. Underbart! Kanske var det därför jag gick med i Syswapparmammornas grytlappsutbyte. Jag har nämligen aldrig sytt grytlappar.

[De traditionella sashikofärgerna är indigoblått och vitt, men eftersom Kråkeboviken uppgett att färgerna i hennes kök var svart, grått och vitt blev grytlapparna svarta.]

Jag har ju snöat in lite på det japanska. Ni har fått en glimt av sashikobroderi tidigare, och jag har planer på mycket mer framöver. Nu är det ju inte bara broderierna jag gillar, syböckerna är fantastiska, tygerna bedårande och maten gudomlig! Eftersom grytlappspaketet skulle innehålla ett recept och en ingrediens till sagda recept gjorde jag det väldigt lätt för mig. Jag tog nämligen familjens nya favoriträtt ”sprängd sushi” och bifogade det viktiga wasabipulvret köpt i den japanska livsmedelsbutiken vi har här i staden tillsammans med ett par små påsar misosoppepulver. Smaklig måltid!

Mönster: eget
Material: svart, tjockt bomullstyg; japanskt brodergarn i bomull och lädersnoddar till hankarna
Glad: över att de blev så fina, även om sömmarna svajar på några ställen – undrar om jag inte måste göra ett par till mitt eget kök också
Håller tummarna för: att Kråkeboviken delar min japanska smak

22 kommentarer:

Malin sa...

Vart hittar man tillbehör om man vill testa det där? Blev ju jättefint!!!

mustafa sa...

väldigt snyggt och grafiskt, i like.

Anna-Snoddas sa...

Vem skulle inte gilla dem?! De är helt underbart snygga! :) Läckert med svart och vitt!

Älsklingsfrö sa...

Rackarna snygga grytlappar de där. De skulle man ju bara vilja ha på väggen som dekoration. Tror mottagaren blir helnöjd!

PajaS sa...

Vansinnigt fint ju! Jag brukar tycka att grytlappar bara är för tanter men med det där blev det ju en helt annan sak!

Bobo/Rumba de kransen sa...

Superfina! Är inte så förtjust i att brodera, men jag undrar om jag inte ska ge det en chans till när jag ser att det kan bli så här snyggt!

Botilda sa...

Tack tack!

Malin, man behöver egentligen inte mer än tyg, tråd, nål och inspiration ;-) Eftersom man syr flera stygn åt gången får man gärna ha en lång nål - och vill man ha riktiga och japanska verktyg kan man köpa det via Purl. (finns en länk i ”Glimt”-inlägget.) Det finns en bra bok på svenska med lite mer tankar och mönster, och så massor med japanska.

Såväl broderi och grytlappar kan väl vara tantiga - eller också inte. Cirklarna är förresten ritade kring foten av en konjakskupa. Så lite gubbighet finns också med. ;-)

Hello sa...

Oh, så fint de skulle ha passat i mitt kök! Jättefina! Jag gillar när det är olika mönster men som ändå tydligt hör ihop.

StinasLoppis m.m sa...

Paket på väg till dej ,posta idag

Lyllos sa...

Vilka stilrena grytlappar! Mycket snygga!

m sa...

Fina grytlappar! Snyggt med kontrasten svart/vitt. Läste om dina ufo:n. Tog lite bilder igår på några av mina och ska nog lägga ut dem ikväll. Då får jag lite press på mig att göra klart. Himla bra uttryck :)

m sa...

Hej igen! Nu har jag gjort ett inlägg med några av mina "ufon". Jag har lånat din förklaring av ordet och länkat till din blogg. Hoppas det är ok.

Botilda sa...

Stina, jag fick fundera länge på vad det kunde vara. Sen blev jag glad! Ser fram emot överraskning i brevlådan.

m, visst är det ett bra uttryck. Fast det är inte jag som har myntat det.

Anonym sa...

gud vad snygga grytlapparna blev med det japanska broderiet. :-))))))

Tog det lång tid?

Kraaam

Botilda sa...

Hej Lisa! Ett par kvällar i soffan tog det. Fast det är ju ett rätt osäkert mått eftersom en kväll kan vara allt mellan en och fem timmar lång hemma hos oss...

Hur går det med kursen?

Anonym sa...

Underbara! Jag som oftast helst skulle vilja lägga ner grytlapparna i en stängd låda. Kanske kan jag tillverka ett par istället (fast lite enklare variant då).

Thea sa...

Superfina, verkligen!! Så kul att du tar dig tid att testa nya saker.

Angelique Lind sa...

Snygga grytlappar! Hade inte hört talas om sashikobroderi innan men det var väldigt fint. Kan du rekommendera någon bok, blogg eller hemsida?

Angelique Lind sa...

Där jag kan hitta mönster alltså. ;)

Botilda sa...

Det finns en bok (som jag känner till) på svenska. Den heter ”Sashiko : brodera på japanskt vis” – börja där. Sen kan man hitta mönster i många japanska handarbetsböcker; de är relativt lätta att förstå men fina skisser. Några bra blogg- eller webbsidor har jag inte hittat.

Angelique Lind sa...

Tack för boktipset. Hittade den har sidan där man får lite tips om hur man gör. http://www.purlbee.com/sashiko-tutorial/

Maud/En bok om dagen sa...

Så väldigt fina pannlappar! Skickligt jobbat!