onsdag 22 juli 2009

Sommarpyjamas

Vi är ute i stugan i flera veckor och har riktigt sommarlov. I frukttädgården mognar päron, plommon, krusbär och sju svarta vinbär (vad gör man med sju svarta vinbär?). Och äpplen. Hur många som helst, som jag ska koka mos av om någon månad. I stugan står visserligen symaskinerna redo, men de har inte kommit till så stor användning än.

Men en pyjamas har det blivit i alla fall. Sprallinens långärmade, långbenta pyjamaser känns lite för varma mitt i högsommaren. Eftersom nästan alla barnmönster ligger kvar i stan är den här helt fristajlad. Sånt lär man sig också på.


Byxorna är sydda helt på overlocken. Linningen gjorde jag med Gekkos snabbaste metod. Men jag får inte till det där så bra – kanske ska man vara mer noggrann och, ve och fasa, nåla? De gånger jag har provat blir det tjorvigt. Benmuddarna är tänkta att ge lite lagom puff, utan att sitta åt.


Överdelen är härligt vid. Även den är till större delen sydd på overlocken. Rullfåll rules! Ärmen har en liten, liten puff och en halv rad fusksmock på ovansidan (fusksmock regerar också har jag sent om sider insett). Halsen är bara fållad till en dragsko med små knapphål för bomullsbandet fram.


Mönster: obefintligt
Tyg: mjuk och härlig äppelinterlock, finns i rätt många webbutiker, bland annat danska Malika och Rosa
Mudd: ekologisk från Swelogent
Plus: kul att uppfinna och hitta på
Upptäckt 1: det är fantastiskt roligt att sy fusksmock (synd att jag inte gillar rysch och pysch bättre)
Upptäckt 2: knapphål är svårsydda, bra att jag fick träna lite...

14 kommentarer:

Sara sa...

De är så guliga!

LillaBarn sa...

Usch, jag får också nästan utslag när det ska nålas en massa... Jättefint set. Använder du vanlig tråd för rullfållen? En av mina väninnor har nån speciell tråd på den tredje spolen när hon kör rullfåll. Hon säger att det blir mycket bättre då om man syr på stretchiga tyger?!!?
Törs man fråga vilket förlag du skrev till angående Ulla Welinder boken??

Bobo/Rumba de kransen sa...

Vilken fantastiskt fin pyjamas! Bra feestylat!

Botilda sa...

Tack! Jag blev rätt nöjd själv ;-)

Lilla Barn, jag använde vanlig tråd, men jag vet att det finns andra varianter som fyller mer. Kanske finns ”wooly nylon” i ditt land (finns inte här) det tror jag ska vara det bästa.

Welinder-boken är utgiven av Politikens förlag. Lycka till!

Skaparstigen sa...

Så impad jag är över att du bara ritar och får det så där bra!

h/saltaste bönan sa...

Supersnygg! Vad är fusksmock? (Försökte förstora bilden och klura ut, men lyckades inget vidare). Allt fusk låter lockande - särskilt om det blir sådär fint...

Katarina sa...

Vilken fin pyjamas! Och vad stor Sprallinen har blivit! Hoppas ni har det härligt i stugan. Själv vill jag inte åka hem från min!

Botilda sa...

Jag kanske är snobbig som kallar det ”fusk”... Det är när man rullar upp resårtråd på undertrådsspolen och sedan syr med vanlig raksöm. Det blir rynkat. ”Riktig” smock är en annan sak, betydligt mer tidskrävande, oerhört puttinuttigt och väldigt lockande att testa (problemet är bara att jag egentligen inte är så mycket för puttinutt).

Katarina, precis så. Jag vill aldrig åka hem! Vi har det toppen, med lyckliga blåbärsfläckar överallt och många slöa dagar (till skillnad från dig). Hon är jättestor!

Jenny sa...

Vad fint det blev och vilket underbart tyg!

Helena sa...

Jättefin pyjamas! Jag undrade också över fusksmock men fick förklaringen här ovanför :-)

Moi! sa...

Jättefin pyjamas

Anna sa...

Jättefint, och vad impad jag blir av freestylen. Och jag undrade också om fusksmocken, men läste kommentarerna och fick ju svaret. Så nu skall jag också testa det vid tillfälle. Tack för bra inspiration.

Shamu sa...

Nydelig sett i herlige farger og herlig stoff.

pysselmamman sa...

Vad fin den blev! Har tänkt försöka mig på sån där resårtråd, blir ju jättefint :-)