tisdag 10 november 2009

Första covrade plagget

Jag undersöker min nya maskin, en Janome Coverpro 1000. Parallellt läser jag vad andra bloggare, som Gekko och Thea, skriver samt känner igen mig i Uplandsgårdens bryderier. Jag är glad över Lindas film på Youtube där hon visar hur man enkelt fäster trådarna. Och jag känner hur det rycker i ha-begäret. Kantbandspressarfoten ligger och väntar på mig i butiken, men jag vet att det finns en hel del annat att upptäcka med. Sömnad är en materialsport!

[Inga fancy bilder på snygga sömmar här. Möjligen kan man se den vita sömmen på halsringningens avigsida där kantbandet fortfarande är oklippt. Det bjuder jag på.]

Den här tröjan sydde jag mest bara för att testa, både täcksömsmaskinen och Ottobre-mönstret. Lat som jag var valde jag något som funkade med vit tråd eftersom det satt i maskinen från början.

Kantbandet i halsen stickade jag ner med tvånålssömmen. Det var rätt meckigt att få till det i svängarna och jag vågade inte gå så nära kanten än. Maskinen känns tung och svårstyrd när det inte bara går rakt fram, men det kanske mest är en träningsfråga. Utan den genomskinliga pressarfoten hade det varit nästan omöjligt.

Ärmarna fållade jag innan jag sydde ihop dem. Jag vet att många syr på det sättet, men nästa gång tänker jag nog ändå försöka fålla sist, jag tycker inte om den hårda kant det blir annars (och min vanliga symaskin har lite svårt att sy ner en tjock sömsmån). Undrar om den så kallade friarmen fungerar för små barntröjsärmar.

Livstycket fållade jag när hela tröjan var ihopsydd. Det gick utmärkt.

Mönster: Ottobre Creative Workshop, raka modellen, storlek 110
Tyg: Jofotex gamla uggletyg och Hilcointerlock
Kul: att upptäcka nya maskinen och alla tillbehör, massor av upptäckarlusta kvar
Trist: tröjan är jättestor så trots att Sprallinen är 107 cm lång borde jag nog hålla mig till 104 ett tag till – men hellre för stor än för liten

6 kommentarer:

Hello sa...

Lycka till med experimenterandet! Det blev ju en bra början!

Gulligan sa...

Vad härligt!!

Vindling sa...

Roligt att experimentera lite. :) Jag vill också ha en coverpro, måste ta en funderare på när jag kan ha råd att köpa mig en sådan.

Ellilo sa...

Jag har också en bandkantare till min CP numera och är helt frälst =)
Bara den gör hela maskinen värd att köpa.

h/saltaste bönan sa...

Vad fint det blev! Min nya maskin är hopplöst försummad. Jag hade tänkt att bara man kan trä den går det som en dans, men nu ska man ju få till den rätta tekniken också. Tycker rundade kanten är jättesvåra att få till. Tack för att du delar med dig med länktips. Nu har jag snart ingen ursäkt att inte sätta fart...

Marie Frost sa...

Jag instämmer att det är en materialsport! ;)

Jag tycker inte om friarmen på CP, den fungerar inte för mig, men jag vränger plagget och syr liksom inuti. Det blir trångt att få in pressarfoten, men om man tar den som hör till kantbandaren (den är ju lite kortare) så fungerar det bättre.