onsdag 21 mars 2007

Snabbkurs i trikåsömnad

Tänk alla år som jag inbillat mig att jag inte kan sy i trikå med min maskin! Det går ju visst det. Maskinen har till och med en overlock-pressarfot. Det lönar sig att läsa handboken! I "Sy kläder av mjuka tyger" av Åsa Lennartsson (som jag hittade billigt på Stadsmissionen) står det så trösterikt:

"Mjuka plagg är i allmänhet mycket snabbsydda och kräver ett minimum av passform för att sitta snyggt, vilket gör att många tidskrävande moment i den traditionella sömnadstekniken faller bort."

Visst låter det bra! Den här tunikan har fått bli mitt läroprojekt, och jag lovar, på sina ställen är den riktigt välsydd. På sina andra ställen är den mindre välsydd. Vi kämpade om de sista centimetrarna, trådrullen och jag. Till slut fick sambon hjälpa till med att hålla tråden den allra sista biten för rullen var tömd. Ni ser det framför er va?

Mönstret är hämtat från Elsebeth Gynthers ”Sy till barnen” som jag lånat på bibblan. Jag utgick från ”Blus med snedknäppning” men ställde ut det lite och förlängde en del, men kunde gott förlängt ytterligare. Fattar inte ursprungsmönstret – för långa ärmar och för kort i livet. Hur såg vi ungar ut på 1970-talet? Sen måste jag fundera på vad det är som gör att jag inte håller med författaren om att detta är en lätt modell att sy. Kanske trikån ändå och mönsterpassning av ränderna. Jag kantade med trikå vilket blev snyggt, men lite osmidigt att förlänga till knytband. Därför valde jag att slå i en knapp i stället. På insidan blir det vanlig skjortknapp med ögla.

Förutom att sy i trikå, har jag också lärt mig lite mer om hur mycket tyg som krävs för barnkläder. Den bit jag hade tänkt att använda räckte ju inte alls. Den får bli tröja med annan färg på ärmarna, tror jag. Det gick åt nästan en meter.

Mönster: ”Sy till barnen” något modifierat
Tyg: trikå från E-slöjd
Kostnad: 90 kronor (tyg 85, tryckknapp 5 – men nu vet jag att det finns billigare på exempelvis Slöjddetaljer som också har en tång, så man slipper banka med hammare mitt i natten...)
Svårighet: medelsvår, men borde vara lätt
Tips: tvillingnål – kärlek från första stygnet

6 kommentarer:

Gekko sa...

Snyggt! Visst är trikå underbart? Vad roligt med boken Mjuka tyger, jag kom hem med den från biblan för ett par dagar sedan men har inte hunnit läsa än.

Du har förresten inspirerat mig till att sy ett haklappsförkläde. Håller på att lägga in det i bloggen nu. Håll tillgodo, du får cred!

Florin sa...

Jätte snygg omlott tröja!!! Den där boken är ju helt underbar,, jag älskar mönstrena för att de är så enkla och lättsydda!

Botilda sa...

Tack ska ni ha! Och vad kul att du fick till ett haklappsförkläde, Gekko, ska springa in till dig och kika.

Tyrvi sa...

Jag älskar den här tröjan! Den inspirerar mig massor och jag tänker sy flera liknande till kommande barn :-) Speciellt gillar jag tryckknappen faktiskt.

Och mönstren tycker jag massor om men man måste verkligen göra om dem om de ska fungera. Syr man dem dessutom i stumma tyger (som de är tänkta att vara i) och ska dra över huvudet så är de alldeles för små.

Botilda sa...

*rodnar nästan* Till nästa gång jag syr den här har jag tänkt ut hur jag ska göra för att kunna ha en tryckknapp på insidan också - då blir den ännu bättre ;-)

En teori om måtten på retrokläder eller -mönster som min mamma framförde, är att blöjorna inte alls var lika bra som nu. Ungarna blev helt enkelt blöta och mammorna (papporna?) uppskattade att inte behöva byta skjorta också. Det förklarar på inget sätt halsringningar...

Anonym sa...

Hej!
Apropå att tröjorna var korta på 70 och 80-talet berodde inte på att man ville visa magen som man gjorde på 90-talet utan för att byxorna var mycket, mycket högre i midjan så det blev ändå inget glapp där.
Signatur "en som var med då :)"