torsdag 23 augusti 2007

Enkla byxor till vuxen


Häromkvällen sydde jag (nästan) klart de här trekvartsbyxorna. Bra och snabbt mönster från ”Allt om handarbete” som jag säkert kommer att använda nästa sommar igen. Tyget är tunn bomullspoplin med lite stretch och väldigt behagligt. Mönstret var lätt att följa och den enda svårigheten bestod i att sy stickningarna snyggt. Eftersom tyget är beige och jag valde att sy med vit tråd syns stickningarna – även på ställen där de inte blev helt raka...

Modellen är rak och har resår och knytband i midjan. Knytbandet ska löpa i öljetter och förmodligen slog jag i dem för löst (klockan var tio på kvällen och jag vill vara kompis med mina grannar) för den ena föll ur när jag provade byxorna. Så en annan gång får jag sprätta loss linningen och sy på en ny. En annan gång infaller troligen när värmen tar slut, till dess använder jag byxorna och ser glad ut!

Jag har börjat förstå att pressning är A och O när man syr. Glad över att Anna på Karmosin visade hur man först pressar isär och sedan bakåt sidsömmar som till slut kan zickzackas ihop. Det blir mycket snyggare och går aningen fortare än att zickzacka båda kanterna. Jag valde att också sticka fast dem mot bakstyckena, vilket ser snyggt och välarbetat ut.

Mönster: Allt om handarbete nummer 5/2007
Tyg
: poplin från Ohlssons sommarrea (räcker till minst ett par Sprallinbyxor också)
Tillbehör: öljetter, anorackssnodd, resår som tillsammans var dyrare än tyget
Svårighet: att sy linningen var knepigt, den var tre centimeter bred och inuti den ska en tre centimeter bred resår löpa fritt, när jag syr om linningen kommer jag att göra den en aning bredare
Kul: att hitta ett bra och snabbsytt byxmönster till mig själv
Trist: att tyget gick sönder där öljetten suttit, får nog pressa fast ett tjockare mellanlägg nästa gång

3 kommentarer:

Lucia sa...

Du har så underbar och beskrivande blogg, det hjälper verkligen och sporrar en annan.
Ska nog våga mig på att sy till mig själv någon dag.

Botilda sa...

Jamen det är väl klart att du ska! Med så fina barnkläder som du gör kommer det att bli toppenvuxenkläder också. Det enda tråkiga, tycker jag, är att det tar så lång tid (om man jämför med barnkläder) eftersom det är mer att nåla, sicksacka och sy.

Lucia sa...

Just det, det tar tid. Bara att rita upp mönster och klippa ut delarna tar ju upp så mycket plats och tid. Men nu håller jag på med att göra en blus från senaste numret av kreativa kvinnor. Dock svårt att hitta ett bra tyg.