lördag 24 maj 2008

Bebisklänning ”Skorpan”

Jag har fått en ny guddotter! Vi kallar henne Skorpan, så jag bestämde att klänningen jag sydde till henne också skulle heta så. Mönstret jag utgått från är från 1960-talet och utgivet av Ica. Tidstypiskt brett och kort, trots att jag modifierat något. Tanken med vecken på axlarna och i kjolen är att man ska kunna släppa ut dem när barnet blir större – så räcker klänningen lite längre.

Modellen var egentligen rätt enkel att sy. Det är framstycke, två bakstycken och en lång remsa till volang. Jag pressade vlieseline på knappspalterna på bakstyckena, så att de skulle hålla för ett par tryckknappar. Och jag bestämde mig för att ha rullfåll på volangen. Enkelt... förutom det att tråden gick av femtioelva gånger när jag skulle fålla (jag använde den tråd jag fick med när jag köpte maskinen och gissar att den inte håller högsta kvalitet). Namnlappen sitter i knappspalten – det skulle bli för blaffigt att ha den på framsidan, men jag ville ju att den skulle finnas med.

Sen får jag ju lov att visa hur Sprallins sval-klänning såg ut när hon hade den på dopet. Den knäpps i ryggen med tryckknappar med pärlemokappa.

Mönster: Ica
Tyg: Minni Muu Ladybug från Reprodepot och rödrutigt tyg från Ohlssons till kantband och volang
Lärdom: jag har verkligen lärt mig att trä om overlocken med den här klänningen, och det är väl bra
Spännande: blir det att få se hur den passar på. Tyvärr åker Skorpan tillbaka till Tyskland redan i morgon, men jag hoppas att hennes mamma kan ta en bild och skicka.

6 kommentarer:

OttoPippi sa...

herregud så underbara!! Vad söt Sprallin blev då!

LinSar sa...

Hel lyckade klänningar båda två.Ursöta!!

Anonym sa...

Men så söt Sprallinen är i sin klänning.
Jag har utmanat dig i min blogg.
//klockarbarn

Anonym sa...

Så fin fin din dotter är i sin klänning. Och den lilla klänningen är söt den också. Ja, klänningarna var med våra mått extremt korta, men så hade man ju ofta babbytrosor med ankstjärt (volanger) som skulle synas, och på lite äldre barn knästrumpor och finskor. Sött, men det funkar inte idag så det är bara att förlänga åtminstone till de lite äldre.

Botilda sa...

Tack! Sprallin var verkligen fin i sin nya klänning. Men i nästa vända blir modellen längre. Och det tror jag gäller för ”Skorpan” också. Ankstjärtar kommer inte över tröskeln till vårt hem - där är vi föräldrar helt eniga (till mormors förtret).

Jes sa...

Fina klänningar båda två, men finas är nog svalklänningen, den blev ju fantastisk på :)