torsdag 3 juli 2008

Sommarklänning som vill gå på fest


Den här klänningen har jag velat sy länge. Mönstret såg jag när jag första gången bläddrade i en Ottobre-tidning. Det var faktiskt den här klänningen som gjorde att jag köpte tidningen första gången! Men förra året var jag för solrädd för att vilja ha kortärmat på Sprallin (hennes mormor har haft hudcancer och anlagen är ärftliga). Nu är hon så stor att det inte är lika känsligt längre, inbillar jag mig. Det händer att hon har kortärmat – väl insmord så klart.

Tyget hittade jag på syfestivalen i vintras. Det var i E-slöjds monter – de har alltid en massa andra fina tyger med sig, förutom de randiga. Jag visste på en gång att det skulle bli den här klänningen.

Självklart har jag avvikit från mönstret. Det är gigantostort, så jag måttade efter en liknande klänning och tog in nästan en decimeter på bredden i kjolen, några centimetrar över axlarna och en bra bit även på längden. Sen kikade jag lite extra på Fiffilurens kaninklänning och såg att Charleston satt muddar i ärmarna. Smart! Jag gjorde muddarna rätt smala för att matcha kantbandet i halsringningen. De mätte 19 x 4 cm innan jag sydde ihop dem.

Ett annat tips hämtade jag från Hello som ersatt rynktråd med silikonband. Man tar helt enkelt ett band som är lika långt som överdelen, sträcker ut det och syr fast på underdelen. Voilà! Det lät så bra, men blev lite knöligt och inte helt anpassat i längden ändå. Jag har ytterligare ett tips att prova innan jag kommer att investera i en rynkfot, får se om det funkar bättre.

Mönster: Ottobre 1/2007
Tyg: E-slöjd
Tips: rynkningen blir jämnast om man syr sidsömmarna på både överdelen och underdelen först, och sen sätter ihop dem (det står till och med i sybeskrivningen, men jag skulle ju så klart göra på mitt eget sätt...)
Glad över: att klänningen blev så fin – nu vill jag gå på fest!
Trist: sömmen som håller ihop överdel och underdel blev för tjock för att stickas fast, men sen tittade jag på en köpeklänning som inte heller hade stickat fast den sömmen och kände att det blev bra ändå. Nu hoppas jag mest att den inte kommer att skava.

7 kommentarer:

Vindling sa...

Den var jättesöt! Och jag gillar att läsa hur andra gör när de syr, vilka åroblem de stöter på och hur de löser det. Mycket lärorikt för mig som nyss börjat sy. :)

Strömming sa...

Vilken söt klänning!!!

Botilda sa...

Tack! Jag är dokumentationsnörd och vill komma ihåg bra och smarta saker. Kul att någon gillar det ;-)

Jes sa...

Klänningen är underbar!!!!

BONGI sa...

Jättefin!!!

Botilda sa...

O, ni skulle sett Sprallin när vi provade. ”Å, mamma, jag är en prinsessa” sade hon, snurrade några varv och utbrast sen ”nej, jag är KUNG!” Klänningen gick inte att få av ;-)

Fiffiluren sa...

Den blev ju jättefin, och jag håller med om att de verkligen tog i med tygmängden i kjolvåden. Roligt att Sprallinen tyckte så mycket om klänningen.