måndag 24 september 2007

Velourklänning


Sprallinens dagisbästis mamma säger att jag inspirerat henne att börja sy. Vad glad jag är för det, för kolla vilket snyggt mönster till tunika hon gjort! Jag förlängde ärmarna, men i övrigt är det hennes mönster. Gillar!

Det är så snyggt med raglanärmar. Och praktiskt eftersom det är mycket lättare att klä på. Jag tror att jag kommer att använda det här mönstret till mycket!

Halsöppningen fick kantband från E-slöjd. Jag lämnade fem centimeter öppet i ärmisättningen och kantade sprundet med ett separat band. Meningen var att det skulle bli lite Moloaktigt, vet inte om jag riktigt lyckades med det. Kanske ska man klippa lite rundade kanter på sprundet för att det ska fungera? Eller sy av kantbandet längst ner så att det blir lite spetsigare. Jag rynkade ärmsluten med rynktrådar och sydde sedan fast en kort liten mudd. Det var lite pilligt att få till det, men full görbart.

Jag fick för mig att det skulle vara lite kul att fålla med trikå också. Det är liksom en kantning fast på insidan, den tittar bara ut någon millimeter under kjolen. Jag sydde fast fållen med trestegssicksack - är lite avundsjuk på folk med modernare maskiner som har riktiga dekorsömmar. Det är detaljer som anas mer än syns. Hoppas jag, för i vanlig ordning har jag sytt utan att prova och nu sover Sprallinen sedan länge. Längtar tills hon vaknar så vi kan prova ;-)

Mönster: M:s mamma, aningen modifierat
Tyg
: velour från Mattssons i Godby – 5,9 euro metern och så köpte jag inte mer, mitt nöt! Kantbanden är trikå från E-slöjd.
Svårighet: Att få till sprundet var väl det enda lite knepiga, men sträcker man och syr försiktigt så är det inte så svårt
Kul: Att få låna ett alldeles egettillverkat mönster
Trist: Att tråden tog slut, att nästa rulle tog slut liksom nästa igen ... Och att jag inte köpte mer av den härligt röda velouren.
Önskan: Att M:s mamma också börjar visa sina fina kläder på nätet!

9 kommentarer:

Jes sa...

Vilken jättefin tunika. Hon har verkligen lyckats med sitt mönsster. Gillar den röda velouren. Snyggt med den randiga trikån som kantband, och att den tittar fram nere på tunikan.

Gekko sa...

Snygg!
Du får hälsa mönsterkonstruktören att hon får se till att börja blogga också:-D
Var ligger Godby då?

Karin sa...

Vilken fin sida med många roliga projekt. Kul att du utgår från samma gamla böcker som jag gjorde när det begav sig. Jag får nog börja igen.
Ett knep när man stickar i 3 färger är att vara disiplinerad med den ena färgen förslagsvis den som är minst av. Se till att hela tiden ha den hängade löst. Och när du vänder, vrid arbetsstycket åt höger ena gången och nästa åt vänster, så att du inte vrider runt runt.

Kram Karin

Botilda sa...

Tack för snälla ord - en del av dem vidarebefordrar jag till M:s mamma, för jag är lite osäker på om hon läser här.

Godby ligger på Åland, vi är där rätt ofta eftersom Sprallinen har halva sin släkt och ena fadderfamilj där. Men velouren är slut :-(

*Vinkar speciellt till Karin* Vad kul att du tittade in! Jag tycker absolut att du ska börja igen. Och när jag tänker närmare på saken så kommer jag gärna över nån kväll och tittar i dina böcker. Vill du hjälpa mig hands on med stickningen så tar jag med den också.

Carolina sa...

Jättefin tunika! Hälsa Ms mamma det igen...

Thea sa...

Jättefin tunika! Gillar din kantning nedtill. Väldigt snyggt med de matchande färgerna också.

Du får se till att kreatören startar sin egen blogg! :-)

Botilda sa...

Tack ska ni ha. Jag är faktiskt själv väldigt nöjd med kantningen nedtill. Nu har vi provat (och tunikan kommer väl att vara lagom stor nästa år...), och det blev precis som jag försetällt mig. Glad!

Botilda sa...

Och nu kan man titta på originalet och en massa annat hos Mamma M:
http://www.mammamsyr.blogspot.com/

KlaramedK sa...

Vilken tjusig klänning! påminner om min tröja till Alfred..fast som klänning! ;=)
...har försökt maila ett antal gånger men de kommer tillbaka hela tiden, angående hakklappsförkläde och försökskanin! Jag är på om du vill!

hälsnigar klara