torsdag 1 november 2007

Velourbyxor

Jag gillar de här färgerna! Starka och klara och underbara. Mönstret till byxorna har snälla Jenny på Nea Nobelle ritat av åt mig. På hennes öppna hus i förra veckan var hennes yngsta dotter klädd i ett par byxor som satt så bra. Jag frågade efter mönster och hon ritade av. Tack! Sen ändrade jag lite, lite. Så klart. Ursprungligen var det bara besparing fram, men jag gjorde en bak också. Och så satte jag orangea kantband nertill i stället för vanlig fåll. Kantbanden var 4 centimeter smalare än byxbenen, men jag kunde gott gjort dem ännu lite smalare - får tänka på det till nästa gång, för de här blir det fler av.

Midjan har en 3 cm bred resår som jag sydde fast. Först sydde jag fast resårbandet mot linningen med trestegszickzack och sedan vek jag över linningen och sydde med tvillingnål runt om, genom både tyg och resår. Det blev bättre än jag hoppades, men jag är ändå kluven till det där med att sy fast resår - det är jobbigt att sprätta om det blir fel och det är inte så lockande att göra om när innehavaren blir rundare om magen även om byxorna i övrigt skulle passa. Hur gör ni?

En annan sak jag undrar över – hur skulle ni gjort stickningarna längs besparingarna? Jag valde att sticka ner sömmen mot det röda tyget, men är inte alldeles övertygad om att det blev bäst. Det blir liksom en liten, liten uppåtkant på det röda tyget då. Hade nog varit snyggare om den var nedåt i stället; det vill säga om stickningen var på det orangea tyget.

Mönster: Ursprungligen Allt om handarbete nummer 6, 2005
Tyg: Röd velour från Åland, orange velour och muddväv från Nea Nobelle (Hilco)
Glädje: Enkelt att sy med snyggt resultat. Roligt med en variant till muddbyxor.

7 kommentarer:

KLOCKARBARN sa...

Eftersom jag inte får till muddväven så ofta så syr jag hellre en vanlig kanal som jag lämnar ett litet hål där jag trär resåren igenom. Jag har en minsting som är rejält kulmagad och jag behöver kunna byta resåren efter hand. Därför väljer jag att göra så här. Jag har provat andra sätt också men detta funkar bäst men tyvärr inte snyggast. Jag använder en extra mjuk resår som man kan sy igenom. Den består av resårtrådar som binds ihop av flera små tunna tunna nylonaktiga trådar. Den är ett par kanske 2,5 cam bred. Skitbra.

Anonym sa...

Hej
Är det du som är min Hemlis??? =)

/Edyta (kajman)

Jes sa...

Mysiga byxor, har inte så mycket råd att komma med syr mest mudd upptill än så länge.
Men jag har sytt en kanal som jag trär in resoren i, för att den inte ska vända sig syr jag en kort raksöm på varje sida som gör så den inte kan snurra runt. Hoppas du förstår.Blir inte så mycket att sprätta om resåren blir för kort/lång.

Anonym sa...

Förresten så glömde jag skriva att dina byxor är jättefina.
//Klockarbarn

Thea sa...

Byxorna var verkligen jättefina. Ser ut att vara en toppenmodell - förstår att du föll för dem!

Jag har precis börjat sy resår som du gjorde nu. Alltid tidigare har jag sytt en kanal som Klockarbarn. Tycker nog egentligen det är enklast, även om jag aldrig behövt byta resår.

Botilda sa...

Tack! Det är så kul att sy något man blir riktigt nöjd med. Sprallin har haft sina nya byxor nästan hela helgen...

Jag har också gjort som Klockis tidigare, men det här blev faktiskt snyggare (den här gången, när jag provade en gång tidigare blev det fult). Funderar på en variant där framstycket har fastsydd resår och bakstycket en kanal med knapphålsresår, som alltså går att reglera.

Gekko sa...

Jättefina! Jag har testat båda varianterna med resåren och gillar nog kanalen bäst, särskilt om man syr till ett barn man inte har måtten på... Men jag har också tänkt tanken om knapphålresår på bak- eller framsida fast inte testat det än.
Stickningarna på besparingarna på mina jeans har jag sytt igenom besparingen, alltså vänt sömsmånen uppåt. Det blir jättebra men det är ju jeanstyg så jag vet inte riktigt om man kan jämföra?