fredag 3 oktober 2008

Jag syr en jacka och förlänger livet


Äntligen har jag sytt en jacka till min Sprallin. Jag har flera jacktyger som bara ligger och väntar där hemma, men ibland går det långsamt. Så här första försöket ville jag sy något enkelt. Det fick bli Gynthers omlottjacka med luva (trots att jag inte gillar lekkläder med luva).

Stoltast är jag över att jag klurade ut hur jag skulle vändsy mudden i ärmarna. Inga skavande sömmar här inte! Älsklingsfrö har en beskrivning av hur man gör för muddbyxor som jag klurade lite på, och Y skriver om vändsydda ärmar på Syltig och saftig. En ärm tänkte jag fel och fick sprätta, sen gick det geschvinnt.

Nästa jacka får dock bli enligt annat mönster. Jag gillar inte riktigt de raka ärmarna, tycker det blir bylsigt. Sen konstaterar jag åter att Gyntherbarnen måste ha aplånga armar och korta små kroppar... Jag förkortar alltid ärmarna och förlänger livet. Å, det lät bra ”Jag syr och förlänger livet”.

Tyg: loppisgardin, fleecefilt från Ikea (i tunn fin fleece), mudd från Jofotex, kantband från Bibbis och tryckknappar från Åhléns
Mönster: Gynther + ärmmudd
Glad: blir jag när jag ser jackan
Ledsen: blir jag när jag ser jackan inifrån – kantbanden sitter inte snyggt där. Jag trodde att jag och kantbanden spelade i samma lag nu, men det icke... Det första jag gjorde var att ändra framstycket för att slippa vända kantband på en femöring (alltså göra en sån där skarp sväng som finns i hängslen också). Hur gör ni som lyckas med det?
Dumt: att jag så ofta glömmer att förstärka tygerna innan jag slår i tryckknappar. Frågan är om jackan håller för tvätt.
(Och inom parentes önskar jag mig en ny kamera, för nu sjunger min på sista versen.)

18 kommentarer:

Y sa...

vad snyggt det blev med kantbanden! vackert tyg

agge sa...

Jättefin var den!

Anonym sa...

Den blev jättefin. Jag gillar inte heller luvorna och har funderat på hur man ska lösa det med tryckknappar istället men jag är inte så mkt för att fundera utan vill bara köra på så ingen lösning i sikte. Ärmarna är långa för att man ska ha uppvik på dem. I alla fall på den modell jag har sytt så där tar jag bort minst 5 cm. Modet verkade vara kort på 70-talet för alla mina gamla mönster förlänger jag rejält. Hellre för långt än för kort. Har inte hittar nån lösning på ärmmudden heller utan brakar ihop allt med fulsöm på insidan som jag stickar ned efteråt. Jag har gjort en signaljacka a la vägverket...hihi
/klockarbarn

á Yeliqa sa...

SNYGG jacka!!! Tyget var ju såååå härligt :)

Hello sa...

Vilket underbart tyg!!! Den blev jättefin!

rino sa...

verkligen jättevacker!!!
Det är snyggt och ibland skönt med huvor men ur säkerhetssynpynkt håller jag med dig. Men så tycker man sig inte alltid ha tid att göra en löstagbar.
Hoppas dina knappar håller, jag slarvade (och är ovan) med tryckknapparna i Ludvigs jacka och de börjar lossna:-( Barnknappar får ju stå ut med en hel del...

Botilda sa...

Tack alla!

Klockis, jag fick till det med ärmarna vill du att jag berättar mer noga om jag gör om det? Bra tanke med löstagbar huva - det borde inte vara så svårt egentligen. Jag klurar lite på det också. Har jag missat signaljackan???

Rino, jag håller också tummarna för att knapparna ska hålla. Det känns urdumt att inte tänka på att förstärka tyget... Kan man göra om till vanliga knapphål i så fall tror du?

Jenny sa...

Verkligen jättefin!

mustafa sa...

jackan ser jättefin ut.

Jes sa...

Underbar jacka!!! Så fint tyg dy använt, gillar den skarpt :)

Susanna sa...

Åh den här jackan blev jag sjukt impad av! Så fin!!

Mannagryn sa...

Mycket snygg jacka! Och att förlänga livet det gör jag nästan varjegång jag syr också och det är bra med mudd då kan man ha lite extra längd. Måste köpa lite snygga tryckknappar i glada färger.

Anonym sa...

Jättefin! Vilket härligt tyg du har hittat! :-D
/CH

Ett Tu Tre sa...

Härlig jacka. Och jag gör som du, förlänger alltid livet, avskyr när det glipar.

Botilda sa...

Tack!

Jackan har används flitigt och hårdhänt sedan jag sydde den. De två nedersta knapparna har tyvärr släppt från fodret. Det hade jag inte ens tänkt på att förstärka. Nu vet jag att man ska det!

Simone's Mor sa...

Fed jakke.. elsker den blå farve. Jeg kunne ikke lade være med at grine af den med de abelange arme..
Godt vi selv kan lave om på mønstrene.. det er ikke altid til at forstå hvad pokker de har tænkt sig :-)

Retro Elephant sa...

Supersnygg jacka! Huvan har ju också sin funktion på kalla höstdagar :)

//Lina

Solveig Lövendahl sa...

Haha, roligt! Syr och förlänger livet! Fin jacka också.