tisdag 6 oktober 2009

Bella, mysteriestickning

Man kan köpa grisen i säcken. Blunda och betala. Ge sig på mysteriestickningar. Man kan göra det – och å, vad kul när det blir så här bra! Det enda jag visste när första mönsterdelen släpptes för några veckor sedan var hur mycket garn som skulle komma att behövas och att det skulle bli ett plagg för den övre fjärdedelen av kroppen.


Sen har jag stickat spetsar som aldrig förr! Det är ju egentligen inget svårare än aviga och räta, några omslag och så några ihop, men att tänka ut alltihop imponerar på mig. Avmaskningskanten på ena kortsidan var genial!Totalt fick vi fyra mönsterdelar, vilket känns alldeles lagom när man stickar i blindo. Delarna var också alldeles lagom långa – jag stickade de flesta samma kväll de släpptes. Tack Eva i Stäket, som är Bellas mamma. Nu vet jag att det är en halsvärmare och ska ut och leta knappar som kan passa till.


[Här ligger halsvärmaren på tork på strykbrädan. När jag provade den såg den inte riktigt ut som på Evas bilder – kanske får jag blocka om den så att kurvan blir kurvigare, eller bara sätta knapparna lite annorlunda.]

Undrar om inte min mamma vill ha en sån här i julklapp? Fast i en annan färg.

Mönster: Bella, Syfestivalens mysteriestickning, hösten 2009, av Eva Andersson
Garn: Handfärgat merinosilke (hur mjukt som helst!) från Stäkets hantverk och design
Stickor: 3,5 mm, mönstret säger något annat, men det gick bra med vanliga strumpstickor (2 st.), mindre än 50 gram
Provlappar: stickfasthet är en sån där intressant sak som jag aldrig tar mig tid att prova... Så här i efterhand vet jag att jag borde ha använt stickor 4 i stället
Skoj: lätt och pillemariskt litet projekt
Tips: ladda ner mönsterdelarna före helgen om du vill göra en egen Bella, sedan tas de bort

10 kommentarer:

Hello sa...

Tack för tipset! Nu har jag laddat ner!

Den blev väldigt fin! Härlig grön!

Carolina sa...

Verkligen jättefin! Jag har också passat på att ladda ner ;)

Syserine sa...

Rolig grej! Mönsterstickning blir så himla fint!

Strömming sa...

Tjusig! Jag funderade på att ge mig på den stickningen också men kom av mig! Ser toppenfin ut och lagom stort projekt. Sitter här med mina första mönsterstickade vantar och imponeras efter varje varv att man faktiskt kan se mönstret! Sticka är bra kul!

Botilda sa...

Tack! Jag har redan hittat ännu en mysteriestickning. Det var kul att inte ha hela bilden klar för sig från början, så kanske hoppar jag på de mystiska strumpor jag hittat också...

.designk.carbin sa...

Låter som en riktigt kul grej, stickning är dock inget för mig, jag lessnar så himla fort.
Så vill man imponer på mig så ska man ta fram stickningen:)

Tyrvi sa...

Åh vad fin!

Jag har en kappa som skulle behöva en Bella :-) så jag har laddat ner beskrivningen men det lär ju ta ett tag innan min nuvarande stickning är klar så jag kan börja. Hinner kanske tröttna på stick innan. Eller så tar vintern slut.

Nu kan du i alla fall få se min klänning. Men det är svårt att fota sig själv. Finns en liten bild på S i sin klänning också. Fast man ser inte så mycket av varken henne eller klänningen. Fota verkar jag också vara för lat för just nu!

LillaBarn sa...

Tänk om man kunde sticka eller virka... Ang förra inlägget, det finns en tråd här som är speciellt bra för rullfåll på stretchiga tyger. Tror det kallas Wooly stretch (Metroflock) fast jag vet inte vart man köper den nånstans. Troligtvis nån symaskinsaffär. Det finns annars inte så stort utbud här vad det gäller sytillbehör. Eller så kollar jag på fel ställen...

Skaparstigen sa...

Bra jobbat! Fin blev den, men den ser väldigt svår ut.

Botilda sa...

Det är ju enkelt att säga att det inte är svårt, när man har klarat av nåt. Men jag tyckte inte att det var så svår stickning. Och så var det ett alldeles lagomt projekt att sticka (!) emellan med.

Prova, ni som gillar resultatet!

Lilla barn, du får leta upp nån som säljer rullfållstråden och sedan rapportera!