söndag 4 oktober 2009

Klänningskrig!

Det är som sagt bara klänning som gäller när barnet själv får bestämma. Och vi har inget emot klänning, så länge hon inte fryser, det går att leka i dem och de går att tvätta. Den här kan man ha byxor under, den fastnar inte om man klättrar eller springer och det är bara att slänga in den på 60 grader om det skulle behövas. Snurrpatrullen meddelar också glatt att det är en bra snurrklänning!

Mönstret är detsamma som för tröjan i förra inlägget. Jag förlängde på motsvarande sätt – och den här klänningen kommer att räcka länge! I halsen har jag kantat med samma tyg som volangen. Så här gjorde jag kantningen:

1. Klipp en remsa som är 75 procent av halsringningen och 6 cm bred.
2. Sy ihop den till en cirkel.
3. Mät ut fjärdedelar på båda halsringningen och kantbandet.
4. Lägg tygerna räta mot räta och overlocka ihop.
5. Sy med förstärkt raksöm en bit längre in på bandet (jag måttar med en pressarfotsbredd), då blir kantningen lite bredare än bara overlocksömmen.
6. Vik över kantbandet och sticka fast från rätan. Här använde jag en tvillingnål och lät den vänstra nålen sy i diket och den högra på kantbandet.

Jag hade glömt hur enkelt och snyggt det blir med den här metoden. Ingen läbbig skarv i halsen som måste sys ned med motvillig maskin, ingen hög kant som riskerar att förskjuta det ena lagret tyg när man syr ihop det. Bara snyggt! Har man nu ingen kantbandsapparat kan man ju faktiskt göra på det snygga sättet.

Klänningen fick en volang som Ottobre inte hade med. Jag har sett den här typen av volanger på tyska webbplatser. Man använder rullfållen för att sy på volangen på kjolen och sedan rullfållar man även volangen. Här tyckte jag att det blev fint utan att bli för pråligt, eftersom färgerna är så nedtonade.

Stryka på-märke med hjort. Vi får se om den håller – den har redan ramlat bort en gång, men jag strök fast den lite bättre och håller tummarna.

[Snurrpatrullen har även testat klänningen i FF-grenen sänghoppning. Tummen upp!]

Mönster: ottobre 6/2008, storlek 104, lätt modifierad
Tänk på: mönstret är på vanligt Ottobremanér väldigt brett, ta in mitt fram och mitt bak några centimeter så blir det bättre
Tyg: E-slöjd och Tygverket, stryka på-märke från Farbenmix
Kul: vinterklänning som man gott kan ha ett par brallor under (tycker mamman)
Hade glömt bort: hur underbar E-slöjds trikå är.
Bortskämda barnet: vill inte ha på sig något annat

20 kommentarer:

Klockarbarn sa...

Den var jättefin. Det blev snygg effekt med volangkanten. Fiffigt sätt att sy dit den på. Ska jag prova nån gång. Mina flickor är inte klänningstjejer men man kan ju göra en tröja på liknande sätt. Kanske en kofta för det gillar de bägge två. En fråga...hur långa rundtickor använder du när du vid magic loop? Borde vara samma längd om man stickor strumpor eller vantar...

Y sa...

jättefin! förstår verkligen att hon inte vill ha något annat på sig!

Botilda sa...

Tack.

Visst kan volangerna bli bra på tröjor och koftor också. Den sidan jag länkade till, Lantana, syr såna volanger på i princip allt. Kolla där för färg- och volanginspiration!

När jag stickar strumpor med magic loop har jag ett rundstick som är 120 cm. Jag började med en på 80, men det var för knöligt. 100 fungerar nog också. Himla bra sätt!

klockarbarn sa...

Okej, då får jag nog införskaffa långa rundstickor. Jag äger inte en enda i rimliga storlekar (3, 3,5 och 4 mm). Funderar allvarligt på att köpa ett sånt där set Denise-stickor eller Knitpro med utbytbara spetsar. Det blir så många olika rundstickor att förvara annars. Som du förstår äger jag redan rätt många stickor. Mitt bästa tips på stickförvaring är förresten (utan att du har frågat ;-)) att lägga dom i en verktygslåda (köpte min på Jula). Mkt praktiskt.

Ett Tu Tre sa...

Klänning och byxor är både praktiskt och snyggt tycker jag och mina döttrar, faktiskt. Extra roligt att se klänningen eftersom jag haft tankar på att testa den modellen till yngstan här hemma. Fint och dekorativt med volangkanten.

Åsa - "LaOsica" sa...

Superfin! Här är det också bara klänning och kjol som gäller. Ibland samtidigt. Benvärmare är ett tips för att vi inte ska frysa när prinsessorna går lättklädda;-)

Fia sa...

Läcker klänning! Den blir jag sugen på att testa! Här går det åt både klänningar och kjolar...och tights till dessa..

Botilda sa...

Klockis, ett sånt där set kan nog vara bra (*viskar* men jag tycker att de spräckliga stickorna är fula). Verktygslåda var ju ett toppenförslag. Mina ligger i olika påsar i en större tygkasse och blandas om med ojämna mellanrum.

1 2 3, kom just på att klänningen i original har ballongkjol. Man skulle sy in en foderdel. Min variant är mycket enklare.

Åsa, ”garn till benvärmare” står nu på inköpslistan för Syfestivalen. Som om det inte redan fanns flera lådor med garn här hemma.

Tajts är byxor, och därmed oälskade av Sprallinen. Det ska vara strumpbyxor eller bara ben. Åtminstone för tillfället.

yngla sa...

Åh, vilken jättesöt klänning! Gilla modellen, tyget, volangen, ja, allt! Förstår att dottern är lyrisk...

LillaBarn sa...

Vilken underbar klänning... Använder du speciell tråd till rullfållen, eller vanlig???

Gulligan sa...

jättefin klänning och vad roligt med volangen!!

Beata sa...

Vad fin! Önskar att jag hade en maskin som kunde fixa en sådan kant!

Aleisa sa...

wowwwwwwwww!!!!, älskar erkligen det, och tack för tutorialen, hon ser ut så fint i sin snurratillsmanhamnapåsängen-klänningen, underbart! här har jag samma problem, de två bara vill ha klänningar, så jag får gå efter dina spår. kram!

Hanna sa...

Hej! Jag har nyss startat upp min nya blogg på http://haneys.blogg.se. Det vore kul om du ville titta in och säga vad du tycker om den! Just nu har jag en tävling igång som du gärna får vara med i! Ha en trevlig kväll!

Botilda sa...

Lilla Barn, jag använder vanlig sytråd, inte overlocktråd (DorTak som vi kan köpa billigt här). Men mina maskiner gillar inte de trådarna nåt vidare, så framöver kommer jag att leta rätt på nåt alternativ. Bäst har jag hört att nåt som heter Wooly Nylon är – men det går inte att få tag på i Sverige. Kanske hos dig?

Beata, prova med riktigt tät sicksack. Det kan funka.

Charleston sa...

Så snygg. Gillar färgen och volangen. :-) Kanske får vi se henne i den snart. :-)
Tröjan i föregående inlägget är också snygg.

Ett Tu Tre sa...

Hej!
Nu har jag ritat av mönstret i Ottobre i stl 98 till min 95 cm långa dotter, att det blir brett har jag med i beräkningen, men jag misstänker att klänningen kommer att bli kort också (jag tänker sätt i foderdelen också så att kjoldelen blir påsig och då försvinner ett par centimeter från från kjollängden). Upplevde du att den var kort? Är volangen inräknad i mönstrets kjollängd eller är den tillagd som extra längd?

MVH Sara

Botilda sa...

Ett tu tre, jag konstaterade också att klänningen måste bli väldigt kort i original. Jag gjorde den så lång som mönstret angav och lade sen till volangen. Tycker att den verkar hålla tunikalängd med ballongeffekten. (Fast på bilden ser det inte ut så.)

Ett Tu Tre sa...

Tack! Då ska jag se om det tilltänkta tyget räcker så jag kan förlänga själva kjoldelen - annars får mönstret vänta till på ett annat tyg. Jag vill ju inte att den ska vara för kort redan från början.

Åsa sa...

volangen var jättefin, så smart och så snyggt!