lördag 26 april 2008

Batikugglor

Ugglorna är jättefina. Men jag är inte överdrivet förtjust i tryck på vit botten så jag bestämde mig för att våga prova att färga dem. Jag har använt gul batikfärg från Panduro.

Det var lätt att färga – bara värma vatten till 30 (ljusare färgning) eller 60 (mörkare) grader, bland i vanligt salt, lösa upp och bland i fixering och färg. I med tyget och rör runt lite då och då under en halvtimme. Sen skölja ur. Hundra gånger ungefär och till slut ett varv i tvättmaskinen på 60 grader för att stabilisera färgen. Plättlätt.

Resultatet... Nja, så gult blev det ju inte, snarare orange. Lite ojämt, men inte störande. På det hela taget är jag nöjd med testomgången. Nu vet jag att det fungerar, och kan köpa fler ugglor att färga tillsammans med oblekt trikå. Tänk grönt tyg med bruna ugglor eller rött eller himmelsblått... Eller varför inte prova ljusgult tyg med röda ugglor? Tyvärr tänkte jag inte på att lägga med en provlapp med röda ugglor för att se hur de blev, men det borde fungera fint.

Tips för den som vågar prova: Använd handskar! Jag ser ut som värsta nikotinisten om fingrarna nu.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Nämen vad innovativt! Så spännande - passar det till kanintyget?
undrar Charleston

Susanna sa...

Coolt!

Gekko sa...

Häftigt!!!! Jag trodde faktiskt att det var det första kanintyget jag såg innan jag insåg att det var ugglor och inte kaniner :-D
Ser fram emot alster och nya färgställningar!

Thea sa...

Modigt, uppfinningsrikt och häftigt! Det öppnar verkligen för oanade möjligheter!

OttoPippi sa...

Jajemän!!! Har också tänkt tanken.... och nu någon som vågar :-)!!!! Tycker att reslutatet verkar ha blivit jättekul och fint!! Tufft initiativ och tack för att du delgav oss det :-)

OttoPippi sa...

Måste bara säga HURRA till dig en gång till!! Som vågade av "det heliga" :-)

Mari78 sa...

Men gudars vad coolt! Jag är inte helelr överdrivet förtjust i det där med vit botten. Undrar om jag itne skall ge mig på det där jag med turkos kanske? Eller blått eller grönt. Me like - tack för tipset!

LinSar sa...

Va fint det blev.Nu är det ju bara att fortsätta prova olika färger.Kommer bli bra i andra färger med:)

Mimmi sa...

Åh, så smart!!! Här har du verkligen startat ett trend tror jag, och det kommer att titta ut ugglor i alla möjliga färger.

Här skall handlas färg! ;-)

Carolina sa...

Jättefint! Gula ugglor var ju verkligen superhäftigt ;)

Maria sa...

Aaaah klockrent. Cool idé och resultatet blev ju toppen.

Jes sa...

Modigt!!! va fint de blev, Vilken underbar ide´. Ser fram i mot dina alser i dina unika uggletyg.

Botilda sa...

Så himla modigt var det inte, för jag hade bara en pyttebit med bruna ugglor. Men ändå... Himla kul att se hur bra det blev - känns som att stiga in i en helt ny värld av möjligheter!

Charleston, den här gula blev inte riktigt lika orange som kaninerna, men jag kunde använda samma tråd så den är snarlik.

e.ko sa...

det blev ju ännu snyggare än med vit botten:)riktigt retro...

rino sa...

nej, vitt och barn är ingen strålande kombination. Bra idé!

á Yeliqa sa...

Himlarns så snyggt det blev

KlaramedK sa...

Ja,det var modigt, jag har funderat på färgning men inte vågat, och inväntar olekt så att man kan få samma nyanser! ;=) ...fast jag kör oftast i tvättmaskinen,brukar bli jämnare resultat då...och så slipper man röra!

jag håller med om att barn och vitt inte funkar om de inte är väääldigt små filurer som ändå inte kommer i kontakt med marken och mat!!

Hiskon sa...

JAAA vad snyggt!!!Ska jag också prova!!! Vad duktig du är!!!

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Jag ska också färga...det blir så fint! /Karolina