torsdag 7 augusti 2008

Raglanmönster – Meedom mot Lennartsson


Är det så att man alltid måste rita om mönster så att de blir precis som man vill ha dem? Tröjorna jag sytt efter Meedom och Meedoms mönster är fina och bra, liksom dem jag sytt efter Lennartssons. Men inte riktigt hundra procent hela vägen toppenbra. Jag ska testa Tillskärarakademins grundmönster också, men jag anar att det slutar med att jag ritar ett alldeles eget mönster. Vilket ju är kul, så jag ska inte klaga.

Nå, här ser ni en Meedom och Meedom-tröja i storlek 92 (den undre) och en Lennartsson-tröja i storlek 100 (den övre). Den stora skillnaden är vinkeln på ärmen mot livet; Meedom och Meedom har en t-formad tröja, medan Lennartsson har en flaskhalsad. Meedommönstret har en böjd ärmisättning, medan raglansömmen på Lennartssons mönster är nästan helt rakt. Jag tycker att ärmhålet i Lennartssons mönster är lite för stort. Lennartssontröjan är lite smalare, snyggt tycker jag. Halshålet är tätare i Lennartssons mönster (men det kan bero på en miss av mig), det passar bra till vintertröjor men inte annars.

Jakten fortsätter...


12 kommentarer:

Mimmi sa...

Jag håller också på att jag, här hemma. ;-) Är på jakt efter ett bra raglanmönster som jag skall sy upp tröjor inför min försäljning på marknad. Hög tid nu eftersom 32 tröjor (och en hel del annat) skall sys innan 30 augusti. Har kommit så pass så tröjan är bra förutom att halsringninge står lite upp, ungefär såsom din övre tröja. Hmm har inte tänkt på att det kan ha att göra med vinkeln. Hade tänkt att minska bredden på övre ärmen (vid halsöppningen), men kanske skall fundera på att ändra vinkeln istället. Jobbigt det här med mönster för när jag träffar rätt måste jag dessutom rita upp det i tre ytterligare storlekar.

Mimmi sa...

Håller på att jagA skall det ju stå ;-)

Min dotter o jag! sa...

Det är ju kul att få till ett eget perfekt mönster även om det tar lite tid och man vill ju gärna att det ska bli bra med en gång!
Jag gillar också när det är lite rundad raglan. Det ser snyggare ut. Igår klippte jag till en minibaby-lekdräkt med raglan ur Lennartssons bok och jag har precis för mig att den var lite böjd men jag kan ha fel.
/Efwa

Kånkarong sa...

Bra med en jämförelse!

Ett Tu tre sa...

Jag ska följa din jakt på den perfekta tröjan, för jag letar också. Framförallt tycker jag det är svårt att hitta tillräckligt smala tröjor (mina två äldre barn är riktiga smalisar).
Många fina tröjor har det ju blivit för din del, snygga!

En mamma mitt i vardagen! sa...

Å här var det också väldigt fina saker sydda..... Är så grymt imponerade av er som kan sy så fina saker!!!

Botilda sa...

Mimmi, du är sanslös! 32 tröjor på bara några veckor och då ska du skapa mönstret också. Jag blir så imponerad av er som massproducerar!

Ett tu tre, jag tycker att mitt barn är alldeles normalt, men får _alltid_ ta in vidden i tröjor och linningar. Det måste var riktigt besvärligt med riktiga smalisar. (Tur att de har syende föräldrar i alla fall.)

Mamma mitt i vardagen, tack!

Ja, jakten fortsätter. Jag hittade just Gynthers mönster också. Men först behövs lite byxor och en jacka, tror jag. Men det är svårt att inte fortsätta prova tills man kommer helt rätt.

Helena sa...

Vad bra att få se en jämförelse! Jag tycker också att många mönster är så breda. Jag gillar Lennartssons mönster för det är lite smalare. Man kan lägga till lite på längden eller öka till en storlek större.

OttoPippi sa...

Jättekul med såna här jämförelser!! Tack!!! Jag gillar Meedoms mönster men breddar nästan alltid ärmsluten, tycker det blir snyggast så!

mari78 sa...

Och jag är Meedomfrälst *skratt*. Har jobbat fram ett eget mönster utifrån deras. Dock är det inte så mkt ändringar förutom att jag har gjort tröjorna smalare och längre (i princip så är en storlek 86 Meedom märkt med 92, men förlängd med 3 cm tror jag om jag inte minns fel)och så har jag halsöppningen lite vidare (lägger ej på sömsmån i ringningen). Gillar den svänga raglanskärningen som ger ett lite mjukare intryck.

Dr. Gill sa...

Så bra med en sammenligning! Har ikke prøvd meg på raglantrøyer enda, men har begge bøkene, så det er kjempefint å høre om dine erfaringer.
Trøyene ser fine og gode ut :)

Charleston sa...

Så kul att se en jämförelse, och vilket jobb du har gjort! Du har ju massproducerat tröjor - verkligen kul att se!