fredag 1 augusti 2008

Strålskyddsfaktor 30


Den här blusen skyddar Sprallins axlar och rygg mot solen när vi är på stranden. Det blir ett bra skydd, eftersom det till skillnad från krämer inte skavs av. Tyget blockerar runt 95 procent av såväl UVB- som UVA-strålningen. Det ska motsvara minst 30 UPF (UV-skyddsfaktor).

Men. Det var ett litet helsike att sy i det. Jag hade fått för mig att sy alla sömmar i avvikande färg eftersom jag tyckte att den blåa krävde något mer för att bli intressant, men det innebar mest att alla hoppstygn och andra fel symaskinen fick för sig att göra syntes tydligare. I ärlighetens namn slarvsydde jag blusen när jag började upptäcka varthän det barkade. Den blev därför väldigt funktionell, men inget att syna närmare. Ingen namnlapp på det plagget...

Jag valde att sy Meedom och Meedoms skjortmodell och sätta tryckknappar fram. Enligt mönstret skulle man göra en infording i halsen med kantband, men det ville sig inte alls (senare kom jag på att kantband i bomull säkert torkar mycket långsammare också och därför vore olämpligt just här). Men oj vad jag måste fundera på hur man gör infordringar i vävda tyger, den här gången blev det inte snyggt.

Det var premiär för de små tryckknapparna också. Första knappen kom snett, men när jag kommit på hur verktyget fungerade så gick resten finemang. Knapparna är nätta med 9 mm i omkrets – och de är snyggt orange.

Tyg: Textile outfitters Solarweave, orange tryckknappar från Snapsource och orangeblommigt zickzackband från Sykompaniet
Mönster: Meedom och Meedom, form 2, storlek 92
Bra: att något mer än solkräm skyddar Sprallin när hon leker i solen
Jobbigt: att tyget halkade omkring och var så svårsytt
Ångrar: att jag var så slarvig – det hade varit roligare med en mer välsydd skjorta

6 kommentarer:

Kånkarong sa...

Funktionsklädr minsann :) Nu blir jag sugen på att beställa lite knappar... jag som inte ska köpa från USA!

Botilda sa...

Men varför ska du inte det? Man får räkna ut vad det kommer att kosta med eventuell tull och moms och sen bedöma om det är värt det. Eftersom tryckknapparna inte finns här tycker jag att det är det ;-)

KortogSøm sa...

De trykknappene var veldig fine, båndet også! :o)

Ett Tu Tre sa...

Vad praktiskt med solskyddskläder, jag visste inte att man kunde köpa sånt tyg för att sy själv. Finns det liknande baddräktstyger också, för att sy badkläder med inbyggd solskyddsfaktor?

Botilda sa...

Japp, det finns på samma ställe. Men det var rätt dyrt så jag väntar lite med det och försöker kanske hitta det på andra ställen.

rino sa...

jag tycker den ser fin ut, knapparna är coola och sicksackband funkar alltid:-)
Men visst är det så, man ångrar sig alltid när man slarvat...