söndag 25 januari 2009

Trappmaskinströja

[Någon gång kanske jag lär mig att blocka stickningar innan jag betraktar dem som klara. Då kanske tröjan skulle se bättre ut på galgen – på Sprallin ser den redan tipptopp ut!]

Att sticka den här tröjan var ungefär lika kul som att trampa på en trappmaskin. Man går och går och kommer ingen vart – man stickar och stickar, bara rätstickning utan annat avbrott än att vända. Tröstlöst malande. Och sen resultatet! Wow! (nu lämnar jag omedelbart liknelsen med trappmaskinen, för en sån har jag inte sett på åratal, men det har sagts mig att resultatet av trappmaskinstrampande också kan bli bra ;-)

Tröjan sitter precis så snyggt på som på bokens omslag! Sprallin har tittat på den hela dagen och undrat om man verkligen, verkligen får ha den på dagis. Jag tror att hon gillar schvunget i den. Jag gillar den också, och jag gillar stickmetoden med korta varv, som jag inte provat tidigare. Faktum är att till och med sambon, som brukar förhålla sig rätt sval till mina textila experiment, satt och bläddrade i och klurade över boken länge.


Korta varv, vendestrik på danska, går helt enkelt ut på att man vänder stickningen innan varvet är slut. På det sättet kan man forma arbetet och behöver inte sticka separata delar. Hela tröjan är alltså stickad i ett enda stycke och har bara en enda söm.

Mönster: ”Vendestrik” av Hanne Meedom, splirrans ny stickbok med lika snygga bilder och pedagogiska beskrivningar som alltid
Garn: bomullsgarnet Catania , 4 nystan
Stickor: 3,5 och virknål 3 till kantningen i halsen och ärmarna
Glädje: allt utom själva stickningen
Tråkigt: själva stickningen...

18 kommentarer:

Y sa...

såååå fin! Jättejättesnygg! och kanske något som även jag kunde klara.... Mitt enda stickade alster de senaste 15 åren bloggades idag. Då inser man sanbbt nivån :-)

Anonym sa...

Jättesnygg!! Jag har precis stickat en kofta på detta vis. Perfekt när man som jag inte gillar att sticka ärmhål och sprund och sånt. Spännande med en hel bok om det!! Är det svårt att förstå danskan?

fnurr sa...

snygg som bara den!

Botilda sa...

Y, det är en baggis att klara tröjan. Man måste kunna lägga upp maskor, sticka rätstickning och hålla reda på vändningarna. Och så måste man ha lite trappmaskinstålamod ;-) You can do it!

Stratus, förskräckes inte över danskan. Den är fullt begriplig! Och skulle du fastna på något kan du ju bara fråga.

Hello sa...

VAd spännande! Vendestrikk/korta varv har jag aldrig hört talas om, men det måste ju bara provas!

Snygg tröja!

mustafa sa...

attans vad fin. en sådan skulle jag ge mig i kast med bums vore det inte för den där trappmaskinsmonotonin du så effektivt beskrev.

Anna-Snoddas sa...

Underbart söt! Något sånt skulle va kul att prova nångång! :) Cataniagarnet har jag förälskat mig i helt! Så härligt!

Gulligan sa...

Vilken härlig!!!

Syserine sa...

Åhh, så fin! Jag måste köpa den boken, passar fin nu när jag har tygköpförbud : ) Stickade du maskerna vridda när du kom tillbaks till där nu vände senast? Då får man kanske inte hål, men det kan jo också vara en effekt. Fin i alla fall!

Charleston sa...

Jag blir verkligen avundsjuk på dig som kan sticka så snyggt! Passar säkert jättefint till hennes blå byxor.

mammaM sa...

Åh vad snygg! Du har alltid nån ny mönsterbok / ny idé på gång, väldigt inspirerande!

Den här tröjan ser ut att vara skön också på sommaren, med solskydd på axlarna.

Botilda sa...

Vad roligt med så fina kommentarer!

Syserine, boken är utmärkt som ersättningskonsumtion när man har tygköpstopp (det har jag också i januari, ändå slank det med ett vågtyg...). Jag har bara vänt, mest för att se vilken effekt det skulle ge. Tycker att det blir lite dekorativt. Men om jag skulle sticka en i ull kanske jag skulle försöka dölja vändhålen. Det finns förslag i boken på hur man gör, om man inte har någon egen variant.

h sa...

Hej, vilka superfinagrejer du gör! Tröjan är helt fantastisk. Är det svårt att läsa stickbeskrivning på danska? Funderar på att köpa boken till en stickande farmor.

Skaparstigen sa...

Coolt! har aldrig hört talas om att man kan göra så, men det låter ju jättesmart. Och tröjan blev ju väldigt söt.

Botilda sa...

H, det är inte alls svårt, du kan gott utsätta den stickande farmodern för den utmaningen ;-)

Det kan hända att det kommer erbjudande om en dansk-svensk handarbetsordlista någonstans nära er vad det lider. Kanske.

Anonym sa...

Jag vill sticka en sån tröja åt mig själv. Är det bara barnmönster i boken?

Strömming sa...

WOW! Den var ju hur cool som helst!

Kort og Søm sa...

Den ble kjempe fin, lurer litt på om jeg skal kjøpe meg den boken!?

Hilsen Fredrikke :o)