onsdag 3 oktober 2007

Girafftröjan


Äntligen sydde jag en tröja i girafftyget. Och jag är väldigt glad över att det finns tyg kvar så att det räcker till ännu en (men det blir nog inte förrän till sommaren). Jag är nämligen inte helt nöjd med den här. Men inte så missnöjd att jag sprättar och gör om. I stället tar jag med mig den till sykursen och frågar vad jag kunde gjort annorlunda.

Mönstret är från sykursen, men jag har i vanlig ordning gjort om det... Rent spontant tycker jag att halsringningen verkar för liten och tröjan lite väl kort i originalmönstret. Jag satte tryckknappar på axeln och vidgade ärmarna nertill så att de skulle bli lite blusiga.

I halsen kantade jag med interlockjersey. Den är ju ganska tjock, och jag valde att kanta utan råkant på insidan, så det blev många lager tyg för tvillingnålarna att borra sig ner igenom. Därför blev det lite ojämt. Kanske skulle jag också sträckt bandet lite bättre. Vad mer? Jo, ärmmudden borde varit mindre så att pösigheten framträdde bättre och så att Sprallin kan använda tröjan utan att doppa ärmarna i allt. Det är alltså muddar i ärmarna och inte kantband. När väljer man vad? Vet ni?

Mönster: Tillskärarakademin, aningen modifierat
Tyg: Singeljersey från Reprodepot, kantband från E-slöjd
Svårighet: Att klippa i tvättad singeljersey – den krullar ihop sig – och att upptäcka att trycket är en aning snett
Kul: Att utgå från ett standard-standardmönster som i teorin kan varieras hur mycket som helst
Trist: Att det inte blev bättre…

4 kommentarer:

Lucia sa...

Tröjan blev fin tyckte jag, mönstret var riktigt härligt. Köper du färdiga kantband från e-slöjd eller har du bara vikt egna av deras tyger?

Vill så gärna börja sy lite tröjor till min son men har inte vågat på det ännu men det gäller kanske bara att hitta en bra och enkelt mönster.

Botilda sa...

Det är bara att kasta sig in och börja experimentera!

Kantbanden är remsor av vanlig E-slöjdstrikå som jag vikt själv. Men det blev väldigt tjockt att vika med fyra lager, så tre är nog lämpligare.

Tyrvi sa...

Mudd i ärmlinningen väljer jag nästan alltid. Framför allt på långärmat, då får tröjan längre livslängd då ärmarna kan vara lite långa när man börjar använda tröjan och så sätter jag ofta en lång mudd som vikt upp i början och sen kan vikas ner när tröjan börjar bli liten. På så sätt har H fortfarande god användning av de långärmade tröjor jag sydde till honom för ett år sedan. Vill man sen ha lite puff på en kort ärm men utan att det blir tjejigt så är mudd perfekt om man sträcker den lite.

Sen är jag förtjust i mudd i halslinning också eftersom det blir mer töjbart när tröjan ska dras över huvudet. Och ärligt talat så är det lättare att få till snyggt än kantband.

KlaramedK sa...

vilket häftigt tyg! letar själv efter roliga mönstrade trikåtyger och dito.
...jag syr alltid mudd på ärmslut och halsringningar med, men jag viker bara tre gånger och det blir bra om man syr med tvillingnål.