fredag 5 oktober 2007

Reduce, reuse, redesign!

Jag skäms. Lite. För att jag blir så till mig av alla vackra, sköna tyger jag hittar (ni skulle bara se dem som Charlestone hade med sig till mig från Neanobelle igår kväll!). För egentligen är textilbranschen en riktig miljöbov. Den här veckan är det ”miljövänliga veckan” hos Naturskyddsföreningen och temat är textil.

”Textiltillverkningen har en mycket stor miljöpåverkan både vid framtagning av råvaror och i fabrikerna. Bomull är tillsammans med tobak världens mest besprutade gröda. I textilfabrikerna används ca 1 kilo kemikalier för varje kilo tyg som bereds.” (citat från Naturskyddsföreningen)

Vi köper dessutom mer textilier nu än tidigare. I genomsnitt 24 kilo per person och år – för tretton år sen var det 15 kilo! *skyldig!*

Vad kan vi göra? Förutom att välja ekologiskt så gott det går? Jo, Naturskyddsföreningen föreslår tre ”Re...”:
Reduce – köp sånt som håller länge
Reuse – köp begagnat
Redesign – gör om gammalt till nytt.

Jag ska bli ännu bättre på att leta tyger på loppisar! Och kosta på mig den underbara ekologiska bomullen om jag stickar. Men jag behöver tips på mer! Var kan man köpa ekologisk velour i fina färger? Vem pratar miljö med E-slöjd? Hur ska jag kunna sluta köpa tyger från USA? Hjälp!

Och tack Rino som uppmärksammade sina läsare om miljövänliga veckan!

9 kommentarer:

Tyrvi sa...

Hua! Ja, miljöbovar är även jag vad gäller att köpa tyg! Har bara sett miljömärkt velour i tråkiga färväxande färger. Jättefin kvalité, men jag gillar verkligen färg! Och så är den typ över 300:-/m dyr!

Så även om jag är en bov så längtar jag också efter velouren som Charleston köpt även åt mig. Fast jag får nog vänta ett tag till :-)

LizA sa...

Mimmis har ekovelour för 229kr, och vad jag har sett på hennes gamla sida så fanns den i en massa fina färger.

http://www.mimmis-ebutik.se/index.php?cat=294&o=294

Botilda sa...

Vi får nog fortsätta vara miljöbovar ett tag till. Jag mejlade Mimmi och hon har inte någon färgad ekovelour, tyvärr vet hon heller inte var det går att få tag på. Men det finns det vet jag, för något av de danska klädmärkena använder det. Kanske får man kolla i Danmark och Tyskland?

Anonym sa...

Är Spralinen för stor för en Mei Tai?

Anonym sa...

Kul att du var inne på min sida!! Tyvärr är den pinsamt dåligt uppdaterad...Roligt i sammanhanget är också att jag har jobbat i tygaffär fär sisådär 100 år sedan!! Blir riktigt sugen att släpa fram den gamla trotjänaren när jag tittar på din jättefina tröja här!!!
Missemurr.blogspot.com

Botilda sa...

Anonym, vad jag har förstått skulle en mei tai fungera utmärkt. Vi har bara inte provat än (eftersom jag inte kommit mig för att sy nån än och ingen vi känner irl använder sådana).

Botilda sa...

Missemurr, åh, då kan jag bara föreställa mig vilka skatter du har i din garderob :-) Vad kul om du tog fram trotjänaren och började pyssla lite med tyger!

Bloggar är väl för övrigt till för att användas och uppdateras när man känner för det, och det gör man inte alltid. Ibland vill man vila från dem. det ska vara kul och inte betungande! Men jag hoppas att du tycker det är kul snart igen.

Gekko sa...

Vad jobbigt, men det du skriver är ju sant! Jag försöker köpa secondhand-tyger men köper ju alldeles för gärna nya tyger och kläder också. Då hjälper det inte att jag köpt lite ekologiska Katvigkläder eller hur? Tack för påminnelsen, det hjälper att tänka till lite!

Anonym sa...

Jag har en mei tai som jag är jätte nöjd med jag har använt den till min son som nu är 2,5 fungerar bra men han börjar vara lite väl stor nu. Sen har jag en liten som nu är 6 mån som har suttit i den både fram och bak på ryggen fungerar jättebra sytt en med.
Man får en tankeställare när det gäller tygerna synd bara att det oftast är priset som avgör vad man väljer