tisdag 21 april 2009

Två flugor i en smäll

En fluga gör ingen sommar, men med två blir det smäll? (Hm, bäst att skynda vidare till sticksnacket innan jag går bort mig bland metaforer.)


Det här ska bli ett par sockor. Stickade från tårna och uppåt och båda två samtidigt. På rundsticka! Det är Sticka meras aprilmönster för sockklubben och jag är så himla glad över att få lära mig nytt! Medan Sprallinen tittar på Bolibompa sitter jag bredvid henne i soffan och stickar. Det är min bästa sticktid!

Sockorna då? Jo, att sticka från tårna och uppåt verkar odramatiskt. I alla fall innan man kommer till hälen (den har jag ju inte provat än). Det är bara att följa mönstret. Att sticka på rundsticka i stället för strumpstickor var också rätt enkelt. Metoden kallas ibland ”magic loop”. Att sticka två sockor samtidigt på rundsticka var aningen knepigare. Nu när jag kommit en bit ser det enkelt ut – det gjorde det inte i början! Så här startar man:

- Lägg upp halva antalet maskor för socka 1, med nystan 1
- Lägg upp hela antalet maskor för socka 2, med nystan 2
- Vik stickan på mitten så att maskorna för socka 2 fördelas lika på båda sidorna
- Lägg upp resten av maskorna för socka 1, med nystan 1

Sen ska det bara vara att sticka. Vi får väl se... Jag skaffade en lång rundsticka för ändamålet, men 80 cm verkar vara för kort och stickningen blir lite knölig. Får försöka hitta en ännu längre (helst före helgen eftersom det kommer att bli en del bil- och besöksstickning då).


Asereht har gjort en gedigen genomgång av länkar på nätet för den här typen av stickning. Det är framför allt den här filmen jag haft nytta av.

8 kommentarer:

Syserine sa...

Spännande! Ser magisk ut! Roligt med hålmönster.

Bobo sa...

Jag är impad, kan inte ens sticka vanligt. Vid första anblicken och innan jag läst texten trodde jag dock att du stickade en bh. Ha ha ha. Det hade kanske varit nåt?!

Josefinaste sa...

Men gud! Det ser jättekrångligt ut. Är sjukt impad. Ska bli kul att se dom färdiga!

stora lilla j sa...

Jag är otroligt imponerad, det ser både jättesvårt och jätteroligt ut! Och sockorna blir ju superfina. Spännande att se hur det går på hälen sen! Jag tycker nog att hemstickade sockor är bland det lyxigaste man kan ha... :-)

Hello sa...

VAd häftigt att sticka magic loop med två sockor på samma! För det är magiskt nog med bara en rund sak. Och så skönt att slippa strumpstickorna!

Fina ser de ju ut att bli också.

Medea sa...

Jag stickar exakt samma sockar fast blågrå. Jag stickar oftast sockor på det här viset. Superbra om man inte vet hur långt garnet ska räcka. Det är bara att sticka tills det tar slut.
/Efwa

Anonym sa...

Hej
jag håller på att leta efter ett enkelt mönster på svenska för att starta med har du något tips eller länk? Behöver man 2 rundstickor för att starta med toe-ups?
mvh lenagu@rocketmail.com

Botilda sa...

Hej lenagu, jag stickar två strumpor på en enda rundsticka. Men jag vet att andra stickar på två, så det finns säkert olika tekniker. Tror inte att jag sett något mönster på svenska som beskriver hur man gör för att sticka från tårna och uppåt. Våga sticka på engelska! Det är lätt och om man inte förstår något är det bara att googla på det.