måndag 11 februari 2008

Rooosa luffarschackstunika

Jag svär ve och förbannelse över kantband i muddväv! Det fungerar ju inte! Kan någon ge mej ett förslag på hur man får det bra (som inte innebär att köpa en ny symaskin med kantbandspressarfot)? Fast jag gissar att det bara är träning som gäller. Och så måste jag se till att lämna in gamla Nettan på spa rätt snart, för det blir stundtals så ojämt att jag skriker högt.

Tack och lov blev halsringningen på den här tunikan bra. Sen skulle resten inte vara någon match, tänkte jag. Fel! Kantbanden i ärmarna skulle vara 17 centimeter, jag klippte till dem aningen kortare och kände mej klok eftersom jag vet att de tenderar att sträcka sej. Färdigsydd blev ärmavslutningen 21 centimeter. Sprätta! Nästa gång blev den 20. Jag nöjde mej med det och sydde ihop ärmarna med bred sömsmån. I nederkant skulle det också kantas. Hej och hå! Här har jag mej själv att skylla eftersom jag hade förlängt mönstret men inte tänkt på att förlänga också kantbandet. Det blev bubbligt och lite ballongeffektigt.

Frågan är nu om tunikan fungerar ändå? I senaste Allt om handarbete såg jag en klänningsmodell med resår i nederkanten som fick just den här effekten. Jag gillade det mönstret. Kan jag gilla effekten även när den inte var avsedd? Sprallins pappa säger ”ja”, jag säger ”njae, jag får nog sprätta loss och göra om ändå” – vad säger ni?

Tyget kommer från amerikanska Swezannes fabrics och är tjock härlig ribbtrikå. Enligt sajten kostar det 6 dollar per yard, men sen tillkommer nästan lika mycket i frakt och dessutom tull och postens avgifter. Utslaget per yard fick jag betala ungefär 140 för tygerna jag beställde. Men de är fina! Det var genom Nikka jag hittade Sewzannes, och hon har också beskrivit vad man ska tänka på när man beställer tyg därifrån. Hon har till exempel räknat ut att det blir mest ekonomiskt att köpa fem yard på en gång.


Mönster: Ottobre 4/2007 (en förlängd storlek 86)
Tyg
: Trikå från Swezannes fabrics och röd muddväv från Syfestivalen för ett år sedan
Svårighet: Den där muddvävsremsan
Glädje: Just nu ingenting - måste bestämma mej för om den ska användas eller hamna i ufohögen först
Tips: Tages tacksamt emot!
Nästa gång: Ska jag rita om mönstret. Tunikan blir för vid i mitt tycke och halsringningen för stor. Jag jämförde med en köpt tunika i storlek 3-4 år och köpetunikan var mindre...

13 kommentarer:

Kånkarong sa...

Jag tycker gott du kan låta det vara lite puffigt i nederkant och kalla det avsedd effekt! Jag har ännu inte gett mig på kantning med muddremsa - är lite skraj! Håller på med en kofta i velour som ska få en sån halsringning så snart får vi se om jag kan klara av det.. Fint tyg, måste kolla in den sidan...

Carolina sa...

Jag tycker som kånkarong att du kan låta det vara.
Jag har bäst framgång när jag syr på elastiskt kantband om jag syr på det i etapper. Dvs först rätsida mot rätsida och då sträcker jag det något sedan vika över till avigsidan och sticka ner det hela med någon elastisk söm.

Botilda sa...

Ni är snälla. Eller kloka. Jag ska prova tunikan på Sprallin en gång till innan jag bestämmer mej.

Jag syr som Carolina, men måste lära mej hur mycket bandet ska sträckas. I ”Sy till barnen i mjuka tyger” läste jag igår om något författaren kallar tumgreppet. Jag ska prova det nästa gång och funkar det bra skriver jag om det.

Hello sa...

Att det ska bli så uschligt för dig med kantbanden da´! :( Som bekant brukar jag ju lyckas, men jag har ännu inte gett mig på nederkanter eller ärmkanter i trikå, bara i vävt tyg. Jag mäter kanten som om jag skulle ha mudd, dvs längden minus 25 %.

Har du fått mönstret?

Lilla krusbäret sa...

Och jag som tycker att det är mycket enklare att få till kantningen med muddväv (jämfört med i tråikå) :-o Jag syr också på kantbandet som Carolina, och jag töjer det lätt. Lite, lite per den stump på ca 5 cm som jag syr fast åt gången.

Puffig nedre kant ser bara fint ut som variation :-)

Nikka sa...

Kul att se ett Sewzanne's-plagg! Tyckte direkt att jag kände igen tyget och hann tänka både Jofotex och Ohlssons innan jag insåg var jag sett det :-) Hoppas du kommer undan tull nästa gång! Jag vet inte om det är slumpen eller paketets storlek som gör det...

rino sa...

har du bestämt dig än? jag tycker som övriga att det ser rätt fint ut med bubblet. Fast man vill ju kunna! Läste din fråga och du verkar ha förstått beskrivningen. Jag tror som du att det handlar om att träna! att sträcka rätt och stryka efteråt... Men blä vad trist det är när det inte blir som man vill

Botilda sa...

Nej, jag har inte bestämt mej än. Tunikan hänger på väl synlig plats dock, och är inte undanstoppad i någon ufohög. Det lutar åt att jag fäster trådarna, syr tränsar och låter den vara så där lite bubblig. Nu har jag ju nya grejer på gång!

Jes sa...

Vilken super fin tunika , gillar verkligen tyget. Modellen var oxå super.

Charleston sa...

Botilda: Du kan ju inte bara lägga undan en sån fin tröja! Den kanske är lite bubblig nere, svårt att veta hur den ser ut på Sprallinen. Kanske ser det bra ut. Många gånger ser man bara själv, det som man är missnöjd med, medan andra inte ser det alls. Om halsen är för vid, kanske du kan sätta dit en bredare mudd. Fast då tänker jag på en dubbelvikt mudd som sys fast mot rätsidan, och viks tillbaka och stickas ner på rätsidan. Kantbandsmudd, tror jag måste vara rätt utklippt, sträckas rätt, pressas och stickas fast. Bara att öva vidare. :-)

GOBLIgobli sa...

Den är ursöt precis som den är! Tycker mig faktiskt ha sett köpeplagg med samma effekt.
Gick förresten in på Sewzannes och *uuuuh* vad mycket fint!! Tack för länken. :-)

galenmama sa...

Tycker den är jättefin, har själv sytt ett par tunikor i den modellen o håller med om att den är lite för vid både i liv och i halsen. Kanske skulle prova o sy den utan sömsmån ?

Thea sa...

Det tyget var underbart. Måste nog kika lite närmare på den siten...

Jag har börjat strunta i hur långa muddremsorna "ska" vara. De blir alltid för långa. Samma med halslinning. Visst blir man tokig?