torsdag 7 juni 2007

T-unika


Om det går att sy barnkläder efter väldigt enkla mönster borde det väl gå att sy kläder till vuxna med enkla mönster också? Med huvudet fullt av idéer om hur detta skulle gå till attackhandlade jag tyg och kantband för ett tag sedan. Sen skapade jag min första t-unika!

Jag lade tyget fyrdubbelt och tog fram en t-shirt i lagom storlek för att mäta vidden över bröstet. Sen klippte jag. T-unikan består av två tygdelar där ärm och liv sitter ihop, som ett T. Ärmarna blir helt enkelt så långa som det återstår tyg när man mätt ut livet i brösthöjd. Livdelen gjorde jag utställd från ärmhålan hela vägen ut till tygkanten. Sedan mätte jag ut halsringningen fram enligt en blus jag gillar och sydde ihop alltsammans.

Överst på ärmarna lade jag ett litet motveck. Halsringningen och ärmarna kantade jag med trikåkantband. Och egentligen borde jag nog sprätta upp de sömmarna, för inte blev de jämna inte. Men det visar sig att jag är rätt långt ifrån perfektionist...

Nöjd över att äntligen ha en topp som passar i både längd och bredd! Vanliga damkläder är sydda för kvinnor som är 167 centimeter långa, och det märks tydligt när jag provar dem att jag är en aning längre än så...

Mönster: eget
Tyg: viskostrikå och trikåkantband från Tygverket
Svårighet: lätt
Kostnad: cirka 150 kronor (banden var dyra!)
Tips: lägg inte bara veck och nåla, sy fast dem först

9 kommentarer:

mamman pysslar sa...

Superfint!
Jag är själv sugen på att sy lite åt mej...
Har idag varit på en rejäl shoppingtur i storstan.

Nått av tygerna kanske kan passa till en t-unika, om jag får låna idén

Anonym sa...

Vore spännande att se den på...
/Klockarbarn

Gekko sa...

Säger som Klockarbarn. Kan vi inte få se den på dig? Ser spännande ut!

Botilda sa...

Mamman pysslar, låna på du bara! Modellen är riktigt skön och urenkel (men vilken tid det tar att sy sömmar till vuxenkläder i jämförelse med barnkläder...)

T-unikan ser nog bättre ut på kropp än på galge, vi får se om jag kan åstadkomma några bilder med modell också.

yarnia sa...

Himmel vad snygga saker du gör. Läser med intresse dina bloggar och känner igen mig i mycket. Blev själv mor för första gången 20006 och det är ju omvälvande med små ord sagt.
Sagas klänning är sydd efter ett mönster i det senaste nummret (tror jag) av Ottobre Design. Inköpt i mataffären. Mönstret är tänkt för en liten knodd men jag tog ett lite grövre linnetyg med midsommar i tankarna. Nu ska jag fortsätta att läsa dina bloggar...

Tyrvi sa...

Härlig tunika! Och visst går det att sy enkla vuxenkläder också :-) Annars vore jag körd på att sy till mig själv :-) jag tycker att det är helt omöjligt att prova på mig själv nämligen...

Botilda sa...

Yarnia, ja visst är de speciellt bra 06:orna?!! Tack förresten, vad kul att du vill läsa, dina saker är så avundsvärt fina. Måste kanske köpa det där numret av Ottobre också, jag tyckte annars att det var så jätteflickiga mönster i det.

Tyrvi, jag funderar ibland på att köpa en provdocka. Men då blir det ytterligare en pryl... Fast det finns en skönhet i det enkla också.

Lucia sa...

Oj, måste nog kanske sy någon enkelt till mig själv. Syr oxå massa barnkläder men vågar inte riktigt till mig. Kanske en enkel sommarklänning? Du gav mig i alla fall viljan att pröva.

pluto sa...

jättesnygg modell, har ngn gång funderat över att kanske sy ngt till mig själv..Blir mkt inspirerad.
Ylva